Razlog za ovu odluku bila je podrška ukrajinske Vlade pobunjeničkim grupama.

Vlasti Nigera prekidaju diplomatske odnose sa Ukrajinom, izjavio je Abdurahmane Amadu, predstavnik vladajuće hunte.

Amadu je u svom televizijskom obraćanju napomenuo da je Niger odlučio da pokaže solidarnost sa Vladom i narodom Malija, koji je dan ranije najavio prekid odnosa sa Kijevom, piše Rojters.

Razlog za ovu odluku bila je podrška ukrajinske Vlade pobunjeničkim grupama Tuarega koji su napali malijske oružane snage.

Krajem jula, u severnom Maliju, u blizini grada Tincauatena, došlo je do sukoba između lokalnih pobunjenika Tuarega s jedne strane i oružanih snaga zemlje i bivših plaćenika Vagner grupe, s druge.

Kao rezultat borbi, prema različitim izvorima, poginulo je najmanje 10 vojnih lica i od 20 do 80 Vagnerovaca. Blumberg je, pozivajući se na izjavu pobunjenika, pisao o smrti 47 malijskih vojnika.

Predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, Andrej Jusov, je, komentarišući poraz Vagnerovaca, rekao da su Tuarezi dobili potrebne informacije, koje su omogućile izvođenje uspešne vojne operacije protiv "ruskih ratnih zločinaca".

Nakon toga, Senegal je pozvao ukrajinskog ambasadora, Jurija Pivovarova, u Ministarstvo spoljnih poslova zbog objave na Fejsbuku u kojoj je, navodno, podržao Jusova. Senegalsko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju saopštilo da ta zemlja ne prihvata komentare u prilog terorizmu, posebno kada je cilj da destabilizuje bratsku zemlju kao što je Mali.

Kijev je odluku malijskih vlasti o prekidu diplomatskih odnosa nazvao kratkovidom i ishitrenom. Ukrajinske vlasti su takođe odbacile optužbe za podršku međunarodnom terorizmu.

Autor: Redportal.rs/Republika