Moraće da plati 30.000 evra 👆🏼

Policija je juče popodne pronašla tri primerka strogo zaštićene školjke "periske"  u brodiću kojim je u uvali Ždrelac kod ostrva Pašman upravljao hrvatski državljanin (55), za koga je utvrđeno da ih je izvadio iz mora. Muškarac je uhapšen i odveden u prostorije policije, a pronađene školjke su mu oduzete, saopštila je Policijska uprava zadarska.

Muškarcu sledi krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično delo uništavanje zaštićenih delova prirode, iz domena krivičnih dela protiv životne sredine. Policijski službenici Stanice pomorske i aerodromske policije Zadar postupali su po primljenoj dojavi.  Policija podseća građane i turiste da je periska (Pinna nobilis) strogo zaštićena školjka i da je njeno vađenje i posedovanje zabranjeno.

Prošle godine su turisti iz Mađarske na ostrvu Vir u Hrvatskoj izvadili palasturu (perisku). Kazna za to je do 30.000 evra. Oni su bili upozoreni da to ne čine, ali nisu poslušali upozorenje, te je njihov čin prijavljen. Kada su obavešteni o dolasku policije, vratili su je u more.

Naime, postoji samo 26 primeraka te školjke u Jadranskom moru. Periska (lat. Pinna nobilis) je vrsta morske školjke. To je i ujedno najveća školjka koja naseljava Jadransko more. Njena ljuštura može i da naraste preko 80 centimetara, a dostigne težinu i preko 2,5 kilograma. Ona živi u neobičnoj simbiozi sa rakom stražarom. Rak stražar je dodirom upozorava na opasnost, ulazi u njenu ljušturu, i tada se periska snažno zatvara. Često naseljava muljevito i peskovito dno. Zbog ukusnog mesa i neobične ljušture, često se lovi, pa je u nekim krajevima Jadranskog mora skoro istrebljena.

Autor: mondo.rs