Mrijest naopačke je najzanimljivije ponašanje ove žabe 👇

Ako ste mislili da su ljudi jedini sposobni da postanu kreativni u procesu stvaranja beba, razmislite ponovo. U šumama indijskih Andamanskih ostrva, postoji mala vrsta žaba sa jedinstvenim ponašanjem pri razmnožavanju koje podrazumeva da su okrenute naopačke.

U pitanju je žaba Čarlsa Darvina (Minervaria charlesdarvini), nazvana po čuvenom prirodnjaku. Tokom 3 godine, tim biologa proveo je mnogo noći u ostrvskim šumama, uključujući i tokom sezone monsuna, tražeći žabe kako bi saznao više o tome kako se razmnožavaju.

Prvo, ispostavilo se da da biste uspešno pronašli partnera kao mušku žabu Čarlsa Darvina, morate biti spremni da postanete pomalo agresivni, a možda čak i da izgubite ud. Ako neprijateljski poziv nije dovoljan da odbije takmičara, on može brzo da preraste u šake u zoru, uključujući udaranje nogama, boks i žvakanje po delovima tela i glave jedni drugima.

Takve agresivne taktike nisu neuobičajene u svetu žaba, ali kada je u pitanju tačka mriješćenja, proces postaje daleko manje tipičan za žabe Čarlsa Darvina.

Istraživači su otkrili da ne samo da su žabe bile jedine vrste u okviru šire porodice žaba Dicroglossidae koje su polagale jaja u rupe na drvetu ispunjenim vodom, već su takođe uradile nešto što nije viđeno ni kod jedne druge vrste kopnenih žaba koje polažu jaja na ovaj način.

Foto: Printscreen YouTube/ frogindiadotorg

Na mestu gde je ženka žabe spremna da izbaci jajašca, a mužjak spreman da oslobodi spermu kako bi ih oplodio, par za parenje se postavlja u rupu na drvetu naopačke, potpuno van vode. Smatra se da bi ovo mogao biti način da se spreče dalji napadi konkurentskih muškaraca.

- Mrijest naopačke je najzanimljivije ponašanje ove žabe. Nije poznato da nijedna druga žaba polaže kopnena jaja u rupe drveća u naopakom položaju. Ovo otkriće je fundamentalno za razumevanje načina na koji vrsta reaguje sa svojim okruženjem i koja su staništa neophodna za njen opstanak - rekao je voditelj studije profesor S. D. Biju u izjavi.

Ono što tim nije očekivao da će otkriti je da su u više slučajeva zatekli žabe kako se razmnožavaju na mestima gde prirodno ne bi, plastične kese za sadnice i smeće ispunjeno kišom. Smatra se da bi se to moglo svesti na gubitak staništa, a trenutno se procenjuje da se populacija žaba Čarlsa Darvina smanjuje iz istog razloga.

Mužjak žabe Čarlsa Darvina doziva sa neprirodnog mesta za razmnožavanje: metalna konzerva za hranu puna kiše razbacana po šumskom podu. Pronađene su žabe kako se razmnožavaju u odbačenim konzervama za hranu napunjenim kišom.

- Korišćenje smeća od strane žaba za uzgoj je i iznenađujuće i zabrinjavajuće. Sada moramo da znamo njegove uzroke i dugoročne posledice, i osmislimo načine da zaštitimo prirodna mesta za razmnožavanje koja su kritična za opstanak vrste - rekao je ko-voditelj studije Sonali Garg.

Studija je objavljena u časopisu Breviora.

IZVOR: YT / frogindiadotorg

Autor: REDPORTAL.RS