Sve se može kad se hoće

Temelj svoje minijaturne kuće kupio je za samo 73 dolara, a ceo projekat koštao ga je manje od 7.000 dolara.

Acorn je mali dom Džeka Mekene, 21-godišnjaka i jedna je od najmanjih kuća koje ste videli. Uz to, troškovi za njenu izradu bili su oko 6.000 evra, pa je verovatno i među najjeftinijim primjerima, a istovremeno se ističe jer je reč o potpunom uradi sam projektu, s pametnim dizajnom koji omogućuje maksimalnu funkcionalnost unutar vrlo kompaktnog tlocrta.

Acorn, kojeg vlasnik opisuje kao potpuni DIY projekat, zapravo je porodični projekat, a izgrađen je na staroj traktorskoj prikolici (5 metara dugoj i 2,4, metra širokoj) koju je polovnu kupio za oko 73 dolara.

Sam Džek osmislio je dizajn svoje kuće iz snova kada je imao samo 16 godina, inspirisan sličnim malim kućama, a na Acornu je radio tri godine bez prekida, kad god bi se vratio kući sa fakulteta – ali uz pomoć oca i dede. sad ima 21 godinu i svoj maleni dom, smešten na porodičnoj farmi u Kolčesteru u Engleskoj, koja je istovremeno i rezervat prirode.

IZVOR: YT / Living Big In A Tiny House

S tlocrtom od 12 kvadratnih metara, kuća je mala čak i za standarde sličnih kuća. Uprkos tome, Acorn i dalje nudi osnovnu udobnost doma svom vlasniku, s obiljem specifičnosti i stila, a sve to čini bez osećaja prevelike skučenosti ili klaustrofobije. To je moguće uglavnom zahvaljujući dizajnu na dva nivoa – ne tipičnom visokom rasporedu, već varijaciji koja izbegava postavljanje spavaće sobe preblizu krova na način koji bi Jacku bio neudoban.

Sve na ovom malenom mestu je staro i odbačeno, tako da je ovaj projekt na neki način i sjajan primer recikliranja i prenamene, ali i jedan od načina da cena materijala potrebnog za izgradnju ostane niska i unutar okvira, piše Jutarnji list.

Odličan je primer recikliranja i održivog života i može poslužiti kao inspiracija – sve, od načina na koji se reciklirani materijali kombinuju do rasporeda i urednog, DIY sustava za filtriranje vode, dizajnirano je za maksimalnu učinkovitost sa smanjenim ugljeničnim otiskom.

Dom je takođe estetski, od kombinacije šarenih pločica i tvrdog drveta obojenog dubokim, bogatim nijansama do dizajna s povišenom kuhinjom i bračnim krevetom koji se tokom dana uredno uvlači ispod kuhinje.

Ipak, treba imati na umu da je ovakav pristup i reciklaža dobar način da se snize troškovi, ali sigurno je da će realizacija projekta biti produžena izvan planiranih vremenskih rokova jer materijali nisu lako dostupni.

Autor: redportal.rs