Moglo bi da završi fatalno

Kada uživamo u toplom vremenu, lako je zaboraviti na svakodnevne brige i uživati u sunčanju. Ipak, tokom vrućina ne smemo zaboraviti na naše četvoronožne prijatelje, jer veterinari upozoravaju na čestu grešku koja može biti opasna za pse. Vlasnici kućnih ljubimaca se upozoravaju da ne ostavljaju svoje ljubimce u neizolovanim zimskim vrtovima tokom vrućih dana.

Podaci iz Conservatory Insulations pokazuju da trećina vlasnika kuća koristi zimske vrtove kao prostor za svoje ljubimce. Iako ovi prostori mogu izgledati prijatno, Met Office i Britansko veterinarsko udruženje (BVA) upozoravaju da mogu postati veoma opasni tokom toplog vremena, posebno ako nisu adekvatno izolovani. Nikada ne ostavljajte svog ljubimca u automobilu ili stakleniku tokom vrućina, čak ni na kratko, jer i ‘malo vremena’ može biti pogubno“, naglašavaju.

Temperature unutar neizolovanih staklenika mogu dostići i do 40°C. Međutim, istraživanja pokazuju da čak dve trećine vlasnika između 25 i 44 godine koristi ove prostore više za svoje ljubimce nego za sebe. Svake godine veterinari leče kućne ljubimce zbog raznih problema povezanih sa toplotom, kao što su toplotni udar, problemi sa disanjem i opekotine šapa. Psi su posebno osetljivi, pa čak i u oblačnim danima temperature u staklenicima mogu brzo da porastu.

Met Forest, direktor Conservatory Insulations, ističe: „Izolacija staklenika je najjednostavniji način da se osigura udoban prostor za vas i vaše ljubimce, bez obzira na spoljne temperature. Neizolovani zimski vrt može biti neprijatno hladan zimi, a pregrejano mesto leti.

Ako tražite načine da opustite svoje krznene prijatelje, evo nekoliko korisnih saveta:

Kocke leda: Uverite se da vaši ljubimci uvek imaju svežu vodu. Dodajte led u činije sa vodom, ali uverite se da je fino zdrobljen kako biste izbegli gušenje.

Hladno mesto za odmor: Šetajte kućne ljubimce rano ujutru ili kasno uveče da biste izbegli najjače sunce. Obezbedite im hladan ugao pomoću kišobrana, starih čaršava ili improvizovanih skloništa.

Izbegavanje vrućih površina: Vrući trotoari mogu da opeku šape kućnih ljubimaca. Umesto skupih prostirki za hlađenje, koristite vlažne peškire ili posteljinu u hladnijim prostorima.

Igra u vodi: Postavite bazen i napunite ga vodom sobne temperature. Dodajte igračke da biste podstakli kućne ljubimce da se igraju i osveže.

Hladni kreveti: Napunite plastične flaše vodom, zamrznite ih i umotajte u peškire. Stavite ih u krevet ljubimca da se ohlade.

Smrznute poslastice: Pripremite osvežavajuće poslastice zamrzavanjem supe sa niskim sadržajem natrijuma ili pravljenjem sladoleda. Dodajte poslastice u plastičnu posudu, napunite vodom i zamrznite.

Autor: Krstarica /Redportal.rs