Sin i supruga Svetog kneza Lazara 🙏🏻

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Stefana, despota srpskog i Prepodobnu Evgeniju, odnosno njegovu majku kneginju Milicu Hrebeljanović.

Despot Stefan Lazarević je bio stariji sin kneza Lazara Hrebeljanovića i kneginje Milice. Nasledio je oca na srpskom prestolu posle Kosovske bitke 1389. godine, ali je u prvo vreme vladala njegova majka kao regent. Od 1402. godine nosio je titulu despota i bio je jedan od vitezova Viteškog reda Zmaja. Despot Stefan je bio zakonodavac i književnik, jedan od najobrazovanijih ljudi svog vremena. Umro je 1427. godine od srčanog udara.

Prema svedočenju njegovog biografa Konstantina Filozofa, koji ga poredi sa starozavetnim Isusom Navinom, Mojsijevim naslednikom i prorokom Danilom, despot Stefan se ugledao na Mojsija koji je svoj narod, poput njega, vodio decenijama kroz brojne izazove i teška vremena. Podigao je manastire Kalenić i Manasiju.

IZVOR: YT / Televizija Hram

Prepodobna Evgenija, kneginja Milica, bila je kćerka Vratka Nemanjića koji je u narodnoj tradiciji zapamćen kao Jug Bogdan. Sa očeve strane bila je čukununuka Vukana Nemanjića, najstarijeg sina velikog župana Stefana Nemanje.

Bila je udata za srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića i sa njim imala Jelenu, Oliveru, Maru, Teodoru, Stefana, Vuka i Draganu. Posle boja na Kosovu je kratko vladala umesto sina. Omogućila je da se mošti Svete Petke prenesu u Kapelu Svete Petke u Beogradskoj tvrđavi, a podigla je i manastir Ljubostinja u kojem se čuvaju njene mošti.

Autor: redportal.rs