Imane Kelif iz Alžira i Lin Ju-ting iz Tajvana nisu prošle testove rodne podobnosti na Svetskom prvenstvu u boksu za žene prošle godine, dok je Međunarodni olimpijski komitet izjavio da ispunjavaju uslove za takmičenje

Dvoje boksera koji su bili diskvalifikovani iz takmičenja sa ženama na Svetskom prvenstvu u boksu prošle godine dobili su dozvolu da se bore na Olimpijskim igrama u Parizu, potvrdio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Imane Kelif iz Alžira i Lin Ju-ting iz Tajvana nisu prošle testove rodne podobnosti na Svetskom prvenstvu u boksu za žene u Nju Delhiju prošle godine, što je dovelo do njihove diskvalifikacije. Međutim, one su dobile dozvolu da se takmiče u ženskim mečevima od 66 kilograma i 57 kilograma u Parizu ove nedelje, potvrdio je MOK u utorak.

U vreme njihove diskvalifikacije, predsednik Međunarodne bokserske asocijacije, koja upravlja Svetskim prvenstvom u boksu, tvrdio je da su rezultati hromozomskih testova pokazali XY (žene obično imaju dva X hromozoma, dok muškarci obično imaju X i Y hromozom).

- Na osnovu DNK testova, identifikovali smo brojne sportiste koji su pokušali da prevare svoje kolege predstavljajući se kao žene. Prema rezultatima testova, dokazano je da imaju XY hromozome. Takvi sportisti su isključeni iz takmičenja - rekao je u to vreme predsednik asocijacije, Umar Kremlev, ruskoj novinskoj agenciji TAS.

Kelif i Lin su se uvek takmičile kao žene, i nema indikacija da se bilo koja od njih identifikuje kao transrodna ili interseks osoba (što se odnosi na one osobe rođene sa polnim karakteristikama koje ne odgovaraju striktno binarnim muško-ženskim polovima).

Nakon njene diskvalifikacije prošle godine, Kelif je za alžirsku Enahar TV izjavila da neki "nisu želeli da Alžir osvoji zlatnu medalju."

- Ovo je zavera i velika zavera, i nećemo ćutati o tome - rekla je Kelif.

Lin nije javno komentarisala svoju diskvalifikaciju.

MOK je izjavio da "svi sportisti koji učestvuju u bokserskom turniru na Olimpijskim igrama Pariz 2024 ispunjavaju uslove za takmičenje i ulazne regulative, kao i sve važeće medicinske regulative."

MOK je 2021. godine ažurirao svoja pravila u vezi sa rodnom podobnošću sportista, uključujući smernice za učešće transrodnih osoba, prepuštajući ih svakoj sportskoj upravnoj organizaciji. MOK više ne priznaje Međunarodnu boksersku asocijaciju kao upravno telo nad olimpijskim boksom, već se umesto toga oslanja na svoje regularno telo, "ad-hoc jedinicu" stvorenu od strane MOK-a.

Autor: Redportal.rs