Oko 250.000 Srba proterano iz Hrvatske tokom Oluje

Na današnji dan 1995. godine hrvatski predsednik Franjo Tuđman je na Brionima održao sastanak sa vojnim vrhom Hrvatske i na njemu izneo svoj plan buduće operacije Oluja.

U sačuvanim transkriptima sa sastanka, uočava se Tuđmanova namera da se sa ratom zahvaćenog područja u Hrvatskoj protera srpsko stanovništvo:

Rešiti, na koji način? To je sada tema naše današnje rasprave. Da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu, odnosno da ono što nećemo odmah zahvatiti da mora kapitulirati u nekoliko dana.

Tuđman je na sastanku istakao da će izbegličke kolone psihološki uticati na moral srpskih boraca na položajima:

S tim što sam rekao, i ovo što smo kazali, da im ovde treba dati izlaza da mogu... Jer, važno je da im ti civili, da pođu, pa će onda i vojska, i kada kolone pođu, to djeluje psihološki jedni na druge.

Objasnio je i da u propagandne svrhe treba štampati letke o srpskom porazu i navodnim garancijama građanskih prava za Srbe koji ostanu u Hrvatskoj, ali da zapravo treba ostaviti put izbegličkim kolonama kako bi što više njih otišlo:

Jedan letak ovako, znači opće rasulo, pobeda hrvatske vojske uz podršku sveta itd. Srbi, vi se već povlačite preko itd. A mi vas pozivamo da se ne trebate povlačiti, mi vam jamčimo... Znači, na taj način im dati put, a jamčiti tobože građanska prava itd.

Operacija Oluja počela je u zoru 4. avgusta 1995. godine, napadom hrvatskih snaga na Knin. Za samo nekoliko dana, iz Hrvatske je proterano oko 250.000 Srba.

IZVOR: YT / cd88

Autor: redportal.rs