Sančez je više puta negirao optužbe protiv nje, rekavši da su neosnovane

Španski premijer Pedro Sančez odbio je da svedoči u utorak kao svedok u sudskoj istrazi o navodnoj korupciji i trgovini uticajem protiv njegove supruge, zbog čega je u aprilu razmotrio ostavku, rekli su advokati prisutni na saslušanju.

Postupak je deo preliminarne istrage o tome da li je Begona Gomez iskoristila svoj položaj premijerove supruge da obezbedi sponzore za magistarski kurs na univerzitetu koji je vodila.

Sančez je više puta negirao optužbe protiv nje, rekavši da su neosnovane i orkestrirane od strane desničarskih političkih neprijatelja, a u utorak je državno tužilaštvo podnelo tužbu u njegovo ime protiv istražnog sudije zbog navodnih malverzacija.

- Ova tužba ima za cilj da poštuje nezavisnost pravosuđa, ali i da ga odbrani od prakse onih koji deluju iz političkih motiva i mimo zakona - rekla je portparol vlade Pilar Alegrija.

Sama Gomez nije javno komentarisala slučaj. Njen advokat, bivši ministar unutrašnjih poslova Antonio Kamačo, rekao je da je Sančesovo svedočenje trajalo dva minuta, a sudija Huan Karlos Pejnado mu je postavio dva pitanja – da li je u srodstvu sa nekim od osoba pod istragom i da li želi da svedoči.

Sančez je odgovorio da je Gomez njegova žena i da ne želi da svedoči. Prema španskom zakonu, bliski rođaci, uključujući supružnike, mogu odbiti da odgovaraju na pitanja kada ih pozove sudija.

Pejnado je intervjuisao Sančeza u sedištu vlade palate Monkloa u Madridu, gde Sančez ima zvaničnu rezidenciju. Mala grupa demonstranata okupila se napolju uzvikujući slogane protiv Sančeza i njegove Socijalističke partije.

Pejnado je bio u pratnji Gomesovog advokata, predstavnika tužioca i advokata krajnje desničarske stranke VOKS, koja koristi pravni instrument poznat kao "optužba naroda" koji omogućava privatnim licima da podnose krivične prijave protiv trećih lica.

Autor: redportal.rs