Učesnik prvih Olimpijskih igara u Atini 1896. godine ☝🏻

Momčilo Tapavica je danas skoro potpuno zaboravljen, iako je reč o značajnoj ličnosti srpske nacionalne istorije s kraja 19. i početka 20. veka.

Tapavica je bio učesnik Prvih olimpijskih igara u Atini, daleke 1896. godine, kao deo tima Ugarske, budući da je rođen u Vojvodini i bio austrougarski podanik. Ugarska je bila jedna od svega 14 učesnica Olimpijskih igara 1896. godine, a Tapavica je bio prvi Srbin na Olimpijskim igrada i ujedno prvi Sloven i prvi mađarski građanin koji je osvojio olimpijsku medalju.

Rodio se 1872. godine u mestu Nadalj. Završio je gimnaziju u Novom Sadu i kao stipendista Matice srpske odlazi na studije arhitekture u Budimpešti. Projektovao je vladičanski dvor u Sentandreji i izradio projekat obnove Saborne crkve u Novom Sadu, ali zbog određenih političkih razloga oni nisu realizovani. 

Na poziv crnogorskog knjaza Nikole Petrovića, jedno vreme je proveo u Crnoj Gori i projektovao zgradu Državne banke na Cetinju (danas: Muzej novca), hotel Boka u Herceg Novom (stradao u zemljotresu 1979. godine). Njegov najznačajniji projekat je dom Matice srpske u Novom Sadu. U vreme Španskog građanskog rata, postao je prijatelj sa Francuskom Frankom. Umro je 1949. godine u Poreču.

IZVOR: IG / Matica srpska

Na Olimpijskim igrama 1896. godine trebalo je da učestvuje u nekoliko disciplina u atletici, zatim u rvanju, dizanju tegova i tenisu. Međutim, povreda ga je sprečila da se takmiči u atletici, pa se okušao u drugim sportovima.

Najbolji rezultat je ostvario u tenisu, gde je treće mesto podelio sa grčkim teniserom Konstantinosom Paspatisom. U dizanju tegova je osvojio peto, a u teškog kategoriji u rvanju grčko-rimskim stilom četvrto mesto.

Ispred Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu mu je 2020. godine podignuta bista, rad Luke Kulića, na inicijativu Matice srpske.

Autor: redportal.rs