Koji je evolutivni značaj?

Različite boje očiju kod ljudi rezultat su genetske raznolikosti i adaptacije na različite ekološke uslove kroz evoluciju. Boja očiju zavisi od količine i raspodele melanina u dužici oka. Melanin je pigment koji određuje tamniju boju očiju, poput smeđe, dok manje melanina rezultira svetlijim bojama kao što su plava, zelena ili siva.

Jedan od ključnih faktora zašto postoje različite boje očiju jeste prilagodljivost na sunčevu svetlost. U područjima sa visokim intenzitetom UV zračenja, tamnije oči pružaju bolju zaštitu od štetnog zračenja. Smeđe oči, bogate melaninom, smanjuju rizik od oštećenja oka i bolesti povezanih sa sunčevim zračenjem. Sa druge strane, svetlije oči su češće u područjima sa nižim intenzitetom sunčeve svetlosti, gde visoka količina melanina nije neophodna.

Genetska mutacija i nasleđivanje igraju značajnu ulogu u varijaciji boje očiju. Geni poput OCA2 i HERC2 utiču na proizvodnju i raspodelu melanina, stvarajući različite nijanse boje očiju. Kombinacija gena od roditelja može rezultirati širokim spektrom boja očiju kod potomstva.

Socio-kulturni faktori takođe doprinose raznolikosti boja očiju. U nekim društvima, određene boje očiju mogu biti preferirane i smatrane estetski poželjnijim, što može uticati na izbor partnera i genetsku raznolikost.

Evolucija i prirodna selekcija favorizuju genetsku raznolikost koja povećava šanse za preživljavanje i prilagođavanje različitim uslovima, što objašnjava zašto postoje različite boje očiju kod ljudi.

Autor: Balša Stupar