Iz Srpske liste zahtevaju da Euleks i Kfor pojačaju prisustvo u srpskim sredinama i preventivno deluju

Grafiti UČK i ime Fatona Hajrizija, ubice policajca u Loznici, ispisani su na kući porodice Đurković u selu Gojbulja kod Vučitrna. Kancelarija za Kosovo i Metohiju očekuje da slučaj bez odlaganja osude predstavnici međunarodnih organizacija, kao i da preduzmu mere da se ovaj slučaj najhitnije reši i da se slični incidenti više ne dešavaju.

Na kući porodice Đurković, u selu Gojbulja kod Vučitrna, noćas su ispisani grafiti UČK i ime zločinca i teroriste Fatona Hajrizija koji je hladnokrvno ubio srpskog policajca Nikolu Krsmanovića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

- Ovo veličanje terorističke organizacije i posebno teroriste koji je nedavno izvršio krvavi pir u Loznici, unosi u ovoj vrlo osetljivoj bezbednosnoj situaciji za Srbe na KiM dodatni nemir i neizvesnost za dalji život u pokrajini - ističe Kancelarija, a prenosi RTS.

I taj primer pokazuje, dodaje se u saopštenju, da se na prostoru KiM od strane albanskih ekstremista otvoreno slavi zločin teroriste Hajrizija, a ispisivanje njegovog imena na srpskoj kući ne može drugačije da se shvati nego kao pretnja preostalim Srbima, kako u Gojbulji, tako i na čitavom prostoru KiM

- Jasno je da ovo nije izolovani slučaj, već sinhronizovana kampanja albanskih ekstremista da ovakvim otvorenim pretnjama, po svaku cenu proteraju Srbe sa njihovih ognjišta, a sve pod palicom Aljbina Kurtija, koji je najveća pretnja miru na Balkanu, zbog svoje opsesije da iskoreni srpsko postojanje na KiM - napominje Kancelarija.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju očekuje da slučaj bez odlaganja osude predstavnici međunarodnih organizacija, kao i da preduzmu mere da se ovaj slučaj najhitnije reši i da se slični incidenti više ne dešavaju.

Srpska lista: Ispisivanje grafita najbolje oslikava stanje međuetničkih odnosa

Ispisivanje grafita na kući porodice Đurković je ima za cilj zastrašivanje srpskog naroda u opštini Vučitrn i najbolje oslikava stanje međuetničkih odnosa između Srba i Albanaca na KiM, poručila je Srpska lista.

Iz Srpske liste zahtevaju da Euleks i Kfor pojačaju prisustvo u srpskim sredinama i preventivno deluju, kako bi pružili sigurnost i slobodu Srbima na ovim prostorima.

Autor: Rts.rs