Ministarstvo je navelo da su vežbe izvedene u okviru implementacije rusko-kineskog plana vojne saradnje za 2024. godinu

Ruski i kineski vojni avioni izveli su zajedničke patrole u blizini američke države Aljaske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) tvrdi da je presrela ruske i kineske bombardere, ali da oni nisu ušli u vazdušni prostor SAD i Kanade.

Vazdušna grupa koju su činili strateški nosači raketa Tu-95MS Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i strateški bombarderi Hun-6k Vazduhoplovnih snaga PLA izvršila je vazdušne patrole iznad voda Čukotskog, Beringovog mora i severnog Tihog okeana - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva, a prenosi RTS.

Posade dve zemlje su razradile pitanja interakcije u svim fazama leta u novom zajedničkom patrolnom području, što je trajalo pet sati.

Vazdušno pokrivanje obezbedili su lovci Su-30SM i Su-35S Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Ministarstvo je navelo da su vežbe izvedene u okviru implementacije rusko-kineskog plana vojne saradnje za 2024. godinu i da nisu bile usmerene protiv trećih zemalja.

- Nije bilo narušavanja vazdušnog prostora stranih država. Po završetku zajedničke vazdušne patrole, svi uključeni avioni su se vratili na svoja matična aerodroma - preciziralo je ministarstvo.

Američki avioni presreli ruske i kineske

Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) tvrdi da je presrela u blizini Aljaske ruske i kineske bombardere koji izvode zajedničke vazdušne patrole.

- Presreli smo ruske TU-95 Ber i kineske H-6 bombardere u međunarodnom vazdušnom prostoru, ali nisu ušli u vazdušni prostor SAD ili Kanade - navodi u saopštenju NORAD-a, koji čine SAD i Kanada, piše CNN.

Presretanje su izvršili američki borbeni avioni F-16 i F-35, kao i kanadski borbeni avioni CF-18, navodi zvaničnik odbrane, koji nije imenovan.

Navodi se da ruski letovi u vazdušnom prostoru Aljaske nisu neuobičajeni. U maju je Rusija uletela sa četiri aviona u taj prostor i tada je NORAD rekao da se ti letovi "redovno dešavaju". Ali, kako piše CNN, čini se da je novina prisustvo kineskih aviona.

Inače ruski borbeni avioni mig 29 i mig 31 presreli su u nedelju američke strateške bombardere B-52H koji su se približavali državnojgranici iznad Barencovog mora.

Autor: Rts.rs