Nesvakidašnja priča sa Kariba ☝️

Svetsko prvenstvo 2026. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi biće prilično zanimljivo na višestruki način.

Za početak, igraće se u čak tri različite zemlje. Zatim, postojaće dve grupne faze, ali ono što je možda i najinteresantnije - učestvovaće čak 48 ekipa.

Ovo će otvoriti priliku mnogim zemljama, koje se nikada do sada nisu kvalifikovali, pa čak nisu bile ni blizu toga da ikada načine taj iskorak, da se nađu na najvećoj svetskoj smotri fudbala.

Jedna od tih zemalja je i maleni Kurasao. Zvanično, deo Kraljevine Holandije, ova mala karipska državica ima nešto malo ispod 150 hiljada stanovnika, odnosno hiljadu ljudi manje od grada Kragujevca u Srbiji. Većina stanovnika živi u glavnom gradu, Viljemštadu, koji broji 139.000 ljudi.

Uprkos malom broju stanovnika, ova zemlja uvek je bila solidna u sportu. Ipak, ono što se trenutno dešava, do sada nije zabeleženo.

Od kako je za selektora repzerentacije postavljen Dik Advokat, iskusni holandski stručnjak, koji je svojevremeno radio i kao selektor reprezentacije Srbije, počeo je proces aktivnog regrutovanja holandskih fudbalera iz profesionalnih holandskih klubova, koji imaju poreklo sa ovog ostrva.

Kada se na to pridodaju najbolji igrači sa ostrva koji već igraju na visokom nivou, među kojima je i Ksander Severina, fudbaler Partizana, i vrhunski rad Advokata, kako na postavljanju adekvatne taktike za svakog protivnika, tako i dugoročno, kroz temeljne pripreme, prijateljske utakmice sa reprezentacijama, ali i klubovima (odigrana prijateljska utakmica sa engleskim Hal Sitijem u kojoj je pobedu odneo Kurasao), kvalitet je jasno podignut na drastično viši nivo.

Kurasao se u kvalifikacionoj grupi nalazi sa selekcijama Haitija, Svete Lucije, Arube i Barbadosa i trenutno je na prvom mestu na tabeli.

Svakako, ima još dosta da se igra, ali ukoliko ostanu na jednoj prve dve pozicije i obezbede prolazak u narednu rundu kvalifikacija, ostaje im samo nekoliko mečeva od plasmana na Svetsko prvenstvo.

Kada se na to doda da Amerika, Meksiko i Kanada u Konkakaf grupi ne igraju kvalifikacije, jer su automatski učesnici prvenstva kao domaćini, put ka prvenstvu je dodatno olakšan.

Brojni veliki holandski fudbaleri, među kojima je i Patrik Klajvert, poreklom su sa ostrva Kurasao. Ipak, trendovi su takvi da danas oni sve češće biraju da igraju za matičnu zemlju. Čak i sin Patrika Klajverta, Džastin, trenutno je u pregovorima da pređe da nastupa za Kurasao, iako je prošao sve mlađe selekcije Holandije.

Put do najvećeg fudbalskog takmičenja za Kurasao je još dug, ali prema onome što se do sada vidi, njihov brod plovi u sjajnom pravcu, a kapetan tog broda, iskusni Dik Advokat, odlučno piše fudbalsku istoriju malog karipskog ostrva sa velikim fudbalskim snovima.

Autor: Balša Stupar