Raspoloženje je palo u trgovini, proizvodnji, sektoru usluga i građevinarstvu

Poslovno raspoloženje u Nemačkoj je u julu bilo u padu treći mesec zaredom, a pesimizam trenutno vlada u svim sektorima, zaključeno je u danas objavljenom izveštaju Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena. Indeks koji meri poslovno raspoloženje nemačkih kompanija je u julu pao sa junskih 88,6 na 87 poena, navodi se u saopštenju.

Tržišta su očekivala suprotan trend, konkretno da će vrednost ovog indeksa blago porasti na 88,9 poena. Kompanije su bile manje zadovoljne trenutnom poslovnom situacijom, a pesimizam povodom razvoja biznisa u narednih šest meseci je sve više izražen.

Raspoloženje je palo u trgovini, proizvodnji, sektoru usluga i građevinarstvu, dakle u svim posmatranim sektorima.

- Nemačka ekonomija je zaglavljena u krizi - prokomentarisao je rezultate predsednik IFO Klemens Fust.

Ekonomska aktivnost u nemačkom privatnom sektoru je u julu ponovo pala u zonu kontrakcije, a situacija u proizvodnji je zabrinjavajuća, navodi se u juče objavljenom izveštaju agencije Markit ekonomiks.

Problemi nemačke proizvodnje su strukturalni izazovi, nedovoljne investicije u infrastrukturu i relativno visoke cene energije, a posebno brine to što nemački proizvođači automobila i mašina gube dah u odnosu na kinesku konkurenciju, izjavio je tom prilikom glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke (HCOB) Sajrus de la Rubia, prenosi Tanjug.

Autor: Tanjug