Sportska gimnastika je jedan od najpopularnijih sportova na Letnjim igrama i biće održana od 27. jula do 5. avgusta

Šoko Mijata, 19-godišnja kapitenka japanskog ženskog tima u sportskoj gimnastici, povukla se iz tima za Olimpijske igre u Parizu nakon što je prekršila kodeks ponašanja tima pušenjem, saopštila je Japanska gimnastička asocijacija.

Zvaničnici JGA rekli su da je Mijata stigla u Japan nakon što je napustila pripremni kamp tima u Monaku radi istrage, koja je potvrdila prekršaj, uključujući konzumiranje alkohola.

Ženski tim će se takmičiti sa četiri sportistkinje umesto pet, rekao je JGA na konferenciji za medije.

- Od srca se izvinjavamo zbog ovoga - rekao je predsednik JGA Tadaši Fudžita, duboko se klanjajući zajedno sa drugim zvaničnicima, uključujući Mijatinog ličnog trenera, Mucumija Haradu.

Nade su bile velike za japanski ženski tim u gimnastici, koji je želeo da osvoji timsku medalju na Igrama u Parizu prvi put od Olimpijskih igara u Tokiju 1964. godine.

Očekivalo se da će Mijata predvoditi tim sastavljen isključivo od sportistkinja koje prvi put učestvuju na Olimpijadi, nakon što je obezbedila svoje mesto u Parizu u maju osvojivši treći uzastopni NHK trofej.

Trener Harada je rekao da, iako je Mijatino ponašanje bilo nepromišljeno, ona je bila pod ogromnim pritiskom da postigne vrhunske rezultate.

- Provodila je dane zaista opterećena tolikim pritiskom. Molio bih ljude da to razumeju - rekao je, brišući suze.

Mentalno zdravlje mladih sportista postalo je centralna tema na poslednjim Olimpijskim igrama u Tokiju kada se gimnastičarska zvezda Simon Bajls povukla iz takmičenja.

Sportska gimnastika je jedan od najpopularnijih sportova na Letnjim igrama i biće održana od 27. jula do 5. avgusta.

Autor: Redportal.rs