Sukob dva pokreta nije postojao u prvim mesecima rata ☝🏻

Na današnji dan 1941. godine srpski ustanici na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske izvršili su napade na Srb, Gračac, Drvar i Bosansko Grahovo, a ovaj datum je u socijalističkoj Jugoslaviji obeležavan kao Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine, odnosno Dan ustanka naroda Hrvatske.

Ustanici su napali ustaške i domobranske garnizone, rešeni da deluju preventivno, jer su već znali da ranije ustaške zločine nad Srbima u drugim krajevima NDH. Ustanak se brzo razvio, a u proglasu privremenog Glavnog štaba iz avgusta 1941. godine stajalo je:

Srpski narode u Lici! Zločini Pavelićevih ustaša prešli su sve granice. Svi mi pravoslavni Srbi osuđeni smo na smrt i potpuno uništenje bez razlike pola i godina. Sve provalije i špilje po našim klisurama već su napunjene naše nevine braće i sestara. Dugo smo ćutali i trpeli, ali se više nije moglo. Mi smo pripremili oružje da se borimo na život i smrt i naš je jedini poklik: pobediti ili svi izginuti. (...) Zato, braćo Srbi, mi ne smemo ni u čemu da budemo slični ustašama. Ustaški način ubijanja i paljenja osudio je ceo svet. Mi ne smemo da dozvolimo da se i među nama pojave ljudi koji će iz osvete ubijati nevine žrtve, uništavati imovinu nevinih Hrvata i muslimana.

Mada su u prvom periodu ustanka njegovi učesnici skoro isključivo bili Srbi, još uvek neopredreljeni za neki od dva antifašistička pokreta (četnički i partizanski), ove borbe su nakon rata proglašene za Dan ustanka naroda BiH i Dan ustanka naroda Hrvatske. Ustanici su se kasnije podelili u dva pokreta i ušli u međusobni sukob.

Među organizatorima ustanka bili su Milutin Morača, predratni kraljevski oficir, Đoko Jovanić i drugi kasniji istaknuti partizanski komandanti, koji su dugo održavali tesnu vezu i saradnju sa Momčilom Đujićem i Brankom Bogunovićem, potonjim četničkim komandantima na ovom prostoru.

Autor: redportal.rs