"Gubici Ukrajine na frontu su samo znak da Kijev generiše snagu za ofanzivu"

Kako prenosi portal Novosti, u govoru na Aspenovom bezbednosnom forumu u Koloradu, vrhovni general Alijanse je rekao da je vojna strategija Kijeva odlična u kontekstu balansiranja regrutovanja, obuke i nabavke oružja.

Prema Kavoliju, u savremenom ratovanju, neko ili pobeđuje brzo ili biva zaglavljen u dugom (sukobu) punom nepredvidivih obrta, što je slučaj u sukobu u Ukrajini.

Mnogo toga će se svesti na sposobnost generisanja snaga, koja strana može najbrže da generiše silu i iskoristi to dok ima priliku.
Mislim da imaju odličnu strategiju. Samo treba da je sprovedu u delo.

Naglasio je da su generisanje sile, odnosno pronalaženje načina da se najbolje iskoristi ljudstvo, organizovanje obuke i oružja ključni za obezbeđivanje pobede. Pohvalio je nedavne napore Kijeva pri mobilizaciji i rekao da isporuke oružja sa Zapada takođe teku dobro.

Izveštaji sa linije fronta su dosta u suprotnosti sa Kavolijevim ocenama. Dugo najavljivana prošlogodišnja ofanziva završila se neuspešno, a ruske snage su već povratile minimalni napredak koje su ukrajinske trupe tom prilikom ostvarile i sada ih potiskuju na mnogim mestima duž linije fronta.

Čak i zapadni pristalice Kijeva sumnjaju u izglede da iz sukoba izađe kao pobednik. Anonimni zvaničnici su za Njujork tajms ranije ovog meseca rekli da mnogi na Zapadu veruju da je nemoguće da Ukrajina povrati sve teritorije koje je izgubila, jer su njene snage već previše istrošene.

pročitajte još

POTOP U OBRENOVCU ⚡⚡

Autor: Novosti.rs