Australija ima najveću stopu raka kože na svetu

Međunarodni tim istraživača razvio je inovativnu metodu lečenja raka korišćenjem hranljivih materija za reaktivaciju uspavanih metaboličkih puteva u ćelijama raka. Tim je koristio široko dostupnu aminokiselinu, tirozin, dostavljenu tumoru u obliku nanomedicine da bi promenio metabolizam melanoma, teškog oblika raka kože, čime je inhibirao rast raka, izveštava SajTek Dejli.

Australija ima najveću stopu raka kože na svetu, a ovaj novi pristup bi mogao da se kombinuje sa trenutnim terapijama za bolje lečenje melanoma. Tehnika takođe ima potencijal za lečenje drugih vrsta raka. Studija, koju su vodili profesor Venbo Bu sa Univerziteta Fudan i profesor Dejong Đin sa Tehnološkog univerziteta u Sidneju, nedavno je objavljena u prestižnom časopisu Nature Nanotechnology.

Tirozin ima ograničenu bioraspoloživost u živim organizmima. Međutim, istraživači su koristili novu nanotehniku da bi ga upakovali u sitne čestice zvane nanomicele, koje privlače membrane ćelija raka i koje se lako razgrađuju, poboljšavajući apsorpciju. Istraživački tim je zatim u laboratoriji testirao inovativni tretman na miševima i ćelijama melanoma dobijenih od ljudi i otkrio da nanomicele tirozina reaktiviraju uspavane metaboličke puteve, aktiviraju sintezu melanina i inhibiraju rast tumora.

– Nekontrolisani brzi rast je ključna karakteristika koja razlikuje ćelije raka od normalnih ćelija. U ćelijama raka neki metabolički putevi su preaktivni, dok su drugi potisnuti, kako bi se stvorilo okruženje neophodno za brzo širenje – kaže profesor Džin.

– Iako je već razvijeno nekoliko lekova koji ciljaju na metabolizam raka, kao što su inhibitori aromataze koji ometaju sintezu estrogena kod raka dojke i inhibitori HK2 koji ciljaju na glikolizu kod različitih karcinoma, oni deluju tako što potiskuju prekomerno aktivirane metaboličke puteve – dodao je on.

Istraživanja po prvi put pokazuju da se rak može zaustaviti reaktivacijom uspavanih metaboličkih puteva, a to se može postići upotrebom jednostavnih hranljivih materija, kao što su aminokiseline, šećeri i vitamini, koji su bezbedni, lako dostupni i dobro se tolerišu.

Različite vrste raka će reagovati na različite hranljive materije. Ćelije melanoma se razvijaju iz melanocita - ćelija kože koje proizvode melanin. Tirozin je neophodan za proizvodnju melanina i može stimulisati proizvodnju melanina, što ga čini efikasnim u terapiji melanoma. Reaktivacija sinteze melanina primorava ćeliju melanoma da smanji glikolizu, proces pretvaranja šećera u energiju, za koji se veruje da je mehanizam njegovog antikancerogenog dejstva.

Jedna od zanimljivih stvari je da su ćelije melanoma osetljive na toplotni stres. Istraživači su otkrili da je kombinovanje tretmana tirozinskim nanomicelom sa tretmanom infracrvenim laserom uspešno iskorenilo melanom kod miševa nakon samo šest dana i da se nije ponovio tokom perioda studije. Ovo otkriće sugeriše obećavajući novi pravac u upotrebi nanomedicine za terapiju raka.

Otkriće da se rak može zaustaviti reaktivacijom uspavanih metaboličkih puteva predstavlja revolucionarni pristup u onkologiji. Korišćenje jednostavnih hranljivih materija kao što su aminokiseline, šećeri i vitamini u ovu svrhu nudi siguran, pristupačan i efikasan metod koji bi mogao značajno da poboljša tretmane raka. Studija profesora Venbo Bua i profesora Dejong Đina postavlja temelje za dalja istraživanja i potencijalno nove terapije koje bi mogle da promene način na koji se borimo protiv malignih karcinoma.

Autor: redportal.rs