Nemačka je potvrdila da je projekat litijuma dobar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će proizvodnja litijuma u Srbiji omogućiti zemlji kvantni skok u budućnost, a da je na Srbiji da bude pouzdan partner Evropi, Nemačkoj i celom svetu u ukupnom lancu proizvodnje, pri čemu će biti obezbeđena puna zaštita životne sredine.

On je na plenarnoj sesiji Samita o kritičnim sirovinama na kome učestvuju i nemački kancelar Olaf Šolc i potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič rekao da se dugo radilo na tome, zajedno sa ljudima iz Šolcovog kabineta, kao i da su zahtevi Srbije bili veliki.

Foto: Instagram.com/buducnostsrbijeav

Kako je rekao bio je presrećan kada je Šolc ponovio ono što je rekao i u Čileu - "zar se prerada ovih materijala koja stvara hiljade radnih mesta ne može premestiti u one zemlje odakle ti materijali potiču", želeći da pokaže veličinu Nemačke i podršku onima koji bi želeli ne samo da izvoze rudu. To nama, kako je rekao, donosi milijarde i milijarde investicija, pomak za celu zemlju, a najviše za Loznicu i Jadar.

Autor: Novosti.rs