Despot je Beograd posvetio Bogorodici.

Srpski vladar despot Stefan Lazarević rođen je 1377. u Kruševcu, u porodici srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića i kneginje Milice. Po majčinoj liniji bio je potomak Vukana Nemanjića, brata Svetoga Save i gospodara Zete.

Imao je brata Vuka i 5 sestara: Maru Branković, Jelenu Balšić, Oliveru Lazarević, Teodoru Lazarević, Draganu Šišman.

Nakon Kosovskog boja 1389. postao je srpski knez. Učestvovao je kao turski vazal u bitkama na Rovinama u kojoj gine Kraljević Marko, Nikopolja i kod Angore, u kojoj uspeva da od mongolskog emira Tamerlana otkupi svoju sestru Oliveru Lazarević.

Za vreme njegove vladavine Beograd je prvi put postao prestonica srpske države i u to vreme veoma razvijen grad u ovom delu Evrope. Despot je Beograd posvetio Bogorodici.

Nakon smrti svog sestrića Balše III Balšića, sina Jelene Balšić, dobio je na upravu Zetu i poveo rat protiv Mlečana. Na Državnom saboru u Srebrenici 1426. godine, imenovao je svog sestrića Đurđa Brankovića za naslednika.

Osim što je bio veliki ratnik i diplomata, despot Stefan je bio i veliki pesnik napisao je Slovo ljubve, ali i Rudarski zakonik. Sebi za zadužbinu odredio je manastir Manasiju u kojoj je bila čuvena prepisivačka škola.

Preminuo je 19. jula 1427. od srčanog udara tokom lova. Za svetitelja je kanonizovan 1927. godine, čak 500 godina od smrti.

IZVOR: YT / Srbija global

Autor: Redportal.rs