Pojačaće se podrška kandidatima

Aktuelna predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen, o čijoj će kandidaturi za novi mandat danas odlučivati Evropski parlament, u političkim smernicama za narednu Evropsku komisiju navela je da će pristupanje EU uvek biti proces zasnovan na zaslugama i poručila da će biti pojačana podrška za pripremu zemalja kandidata, uključujući kroz investicije i reforme iz Plana rasta za Zapadni Balkan.

Pristupanje EU uvek će biti proces zasnovan na zaslugama – i svaki kandidat će se ocenjivati na osnovu sopstvenog napretka ka ispunjavanju svih kriterijuma. Pojačaćemo podršku za pripremu zemalja kandidata, posebno koristeći investicije i reforme u Planu rasta za Zapad Balkan i instrument za Ukrajinu. Ovo će pomoći da se oni integrišu u delove pravnih tekovina EU i jedinstveno tržište i to će ih naviknuti na pristup fondovima EU.

U delu pod nazivom "Proširenje kao geopolitički imperativ" ona je dodala da će vladavina prava i osnovne vrednosti i dalje biti kamen temeljac politike proširenja EU, i temelji reformisane i proširene Unije u budućnosti.

Imenovaću posebnog komesara za proširenje da upravlja ovim radom.

Autor: tanjug.rs