Andrićev rad u Ministarstvu inostranih dela često zaboravljen 🧐

Slavni književnik i nobelovac Ivo Andrić bio je karijerni diplomata i činovnik Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Jugoslavije pre Drugog svetskog rata, gde se uspeo do dužnosti zamenika ministra.

Pisac i slikar Zuko Džumhur sećao se da mu je Andrić pričao o vremenu kada je radio u ministarstvu. Naime, tada se u ministarstvu radilo dvokratno, a pauzu između radnog vremena Andrić je koristio da ode na Adu Ciganliju:

Često sam, dok je bio u Prizrenskoj, svraćao kod njega u letnjim mesecima - onda bismo zajedno odlazili na Adu Ciganliju. Ada je u to vreme bila skoro prava prašuma, a Sava čista, zelena. Ivo je tada govorio da su mu valjda najsrećniji dani u životu bili pre rata, kada je kao mali činovnik Ministarstva inostranih dela, u kome se radilo dvokratno, u podne dolazio tramvajem do Čukarice, da bi se okupao na Savi i ručao u jednoj od alaskih koliba svežu ribu. 🌅

Slikar Stojan Aralica ostavio je svedočanstvo o jednom razgovoru sa Andrićem u Parizu:

Jedne večeri, u jednoj od kafana na Monparnasu, razgovaramo o umetnosti. Ja sam mu pripovedao o mržnji i netrpeljivosti među slikarima, starim i mladim, o socijalnim i nesocijalnim pojavama među umetnicima, a Ivo kaže: E, moj Aralica, da dođete u Ministarstvo spoljnih poslova - tamo lampa lampu mrzi... 😱

Ova i druga sećanja savremenika na Andrića možete pročitati u knjizi Ko je bio Ivo Andrić koju je priredila Žaneta Đukić Perišić u izdanju Akademske knjige.

View this post on Instagram

A post shared by Akademska knjiga (@akademskaknjiga)

IZVOR: IG / @akademskaknjiga

Autor: redportal.rs