Optužena je da je radila kao tajni agent za obaveštajnu službu Južne Koreje

Bivša CIA analitičarka Su Mi Teri optužena je da je radila kao tajni agent za obaveštajnu službu Južne Koreje u zamenu za luksuzne torbe i skupe večere.

Južnokorejski obaveštajci navodno su joj dali torbe marke Botega Veneta i Lui Viton, kaput Dolče i Gabana, kao i večere u restoranima sa Mišelinovim zvezdicama, a takođe joj je bilo obezbeđeno i više od 37.000 dolara za program koji je vodila.

Teri je navodno kao agent radila deceniju od 2013. godine, dve godine nakon što je napustila posao u američkoj vladi. Zastupala južnokorejske političke stavove tokom medijskih nastupa i omogućavala sastanke između zvaničnika američke i južnokorejske vlade, navodi se u optužnici.

Ona je takođe priznala FBI-ju da je služila kao izvor informacija za južnokorejske obaveštajne službe, uključujući i prenošenje beleški sa sastanka "iza zatvorenih vrata" iz juna 2022. godine na kojem je bio i američki državni sekretar Entoni Blinken, navedeno je.

Advokat optužene Li Voloski naveo je u saopštenju da su "optužbe neosnovane i da kada činjenice budu jasne, biće očigledno da je vlada napravila veliku grešku ".

Autor: redportal.rs