Slojevi stena, bogati mineralima, prikazuju nijanse crvene, narandžaste, žute i zelene boje, stvarajući pejzaž koji izgleda nestvarno

U srcu Kine, u provinciji Gansu, nalazi se jedno od najfascinantnijih prirodnih čuda na svetu - Žangje Danžija nacionalni geološki park, poznat po svojim spektakularnim šarenim planinama. Ove planine, poznate kao Žangje planine ili Danžija planine, privlače turiste iz celog sveta svojim jedinstvenim pejzažem koji izgleda kao da je slikao talentovani umetnik.

IZVOR: YT / travelwall7045

Geološko poreklo

Žangje Danžija formacija je rezultat miliona godina geoloških procesa, uključujući eroziju, sedimentaciju i tektonske aktivnosti. Tokom perioda od preko 24 miliona godina, slojevi crvenog peščara i minerala su se taložili jedan preko drugog, stvarajući slojeve različitih boja. Vremenske prilike, poput kiše i vetra, oblikovale su ove slojeve u oštre litice, duboke klance i impresivne formacije koje danas vidimo.

Spektakularne boje

Najveća atrakcija Žangje planina su njihove neverovatne boje. Ovi slojevi stena, bogati mineralima, prikazuju nijanse crvene, narandžaste, žute i zelene boje, stvarajući pejzaž koji izgleda nestvarno. Sunčeva svetlost dodatno naglašava ove boje, posebno tokom izlaska i zalaska sunca, kada planine izgledaju kao da su u plamenu.

Kulturni značaj

Žangje planine nisu samo geološko čudo, već i deo bogate kulturne baštine Kine. Oblast je bila deo drevnog Puta svile, ključne trgovačke rute koja je povezivala Istok i Zapad. Danas, posetioci mogu istraživati lokalnu kulturu i istoriju, uživajući u kombinaciji prirodnih i kulturnih atrakcija koje ova oblast nudi.

IZVOR: YT / evosiastudios

Žangje planine su pravo prirodno blago, kombinacija geološke jedinstvenosti i izuzetne lepote. Ove šarene formacije ne samo da oduzimaju dah, već i podsećaju na neverovatnu snagu prirodnih procesa. Za sve ljubitelje prirode i geologije, poseta Žangje Danžija nacionalnom geološkom parku predstavlja nezaboravno iskustvo koje ostavlja trajan utisak.

Autor: Redportal.rs