Ministar je istakao da ukoliko se počne sa radovima u novembru, ona može biti završena do polovine 2026. godine 👇

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu Vožd Karađorđe i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

- Da li će radovi početi ove godine, zavisi koliko ćemo imati novca u budžetu, ja se nadam da možemo da počnemo, s obzirom da ćemo mi već do sredine novembra imati građevinsku dozvolu, tako da će svi tehnički uslovi biti ispunjeni da radovi počnu - rekao je Vesić.

Kaže da je vlada usvojila plan posebne namene za prvi deo brze saobraćajnice.

- To je deo koji počinje od Malog Požarevca, veze između autoputa Beograd - Niš, zatim do Mladenovca, prolazi pored Sopota, od Mladenovca do Aranđelovca, Orašca i do Čibutkovice, odnosno do Lazarevca - rekao je Vesić za Tanjug.

Vesić je dodao da je dužina ovog dela saobraćajnice nešto više od 82 kilometra i dodaje da je posle u planu da se nastavi prema Rači i Lapovu, što će biti drugi deo brze saobraćajnice.

Ministar je rekao da je prilikom usvajanja ovog plana razgovarano i sa građanima i da je dosta primedbi usvojeno.

- Ukinut je krak prema Topoli koji je bio predviđen prvim planom, jer su građani dali argumente, zatim rešen je jedan problem u Mladenovcu, tako da je to način kako možemo zajedno sa građanima koji će naravno imati najviše koristi od te brze obraćajnice da radimo - rekao je Vesić.

Ministar je za Tanjug istakao da ukoliko se počne sa radovima u novembru, ona može biti završena do polovine 2026. godine.

- To će značiti potpuno drugačiji način života i u Topoli, Aranđelovcu, u čitavoj Šumadiji, zato što će se od Beograda do Aranđelovca dolaziti za manje od pola sata, i to komfornim putem, brzom saobraćajnicom. To znači razvoj turizma, privlačenje novih investitora - rekao je Vesić.

Vesić je podsetio da se radi i obilaznica oko Kragujevca, koja je malo ispod Topole.

- Sada završavamo svu neophodnu tehničku dokumentaciju za nastavak obilaznice oko Mrčajevca, što predstavlja vezu Kragujevca sa autoputem Miloš Veliki. Do kraja sledeće godine završiće se i Moravski koridor. To govori o tome koliko će Šumadija biti premrežena autoputevima, što znači procvat Šumadije - rekao je on.

Vesić je naveo da je u planu i da se radi prema Boru treći krak ove saobraćajnice, ali je napomenuo da su to dugoročni planovi.

- Ova prva deonica je od Malog Požarevca- Mladenovca- Aranđelovca i Čibutkovice, prema autoputu Miloš Veliki. Onda će se u drugoj deonici raditi prema Rači i Lapovu i to je zasad ono što je planirano. U nekoj budućnosti će se verovatno nastavljati Vožd Karađorđa - rekao je on.

Vesić je rekao da će u novembru biti izdata građevinska dozvola za prvih skoro 83 kilometra.

Autor: Tanjug