U ovom masakru ubijeno je 69 Srba.

Je­dan od naj­mon­stru­o­zni­jih zlo­či­na ko­ji su po­či­nje­ni nad Sr­bi­ma u op­šti­na­ma Sre­bre­ni­ca i Bra­tu­nac iz­vr­šen je na Pe­trov­dan 1992. Tog da­na u sre­bre­nič­kim se­li­ma Za­la­zje i Sa­se i bra­tu­nač­kim Bi­lja­ča i Za­go­ni, pri­pad­ni­ci tzv. Ar­mi­je RBiH, ko­ji­ma je ko­man­do­vao Na­ser Orić, ubi­li su 69 srp­skih ci­vi­la i voj­ni­ka.

U kr­va­vom po­ho­du, iz­ve­de­nom u ra­nim ju­tar­njim ča­so­vi­ma, za­ro­blje­no je dva­de­set dvo­je Sr­ba, od ko­jih de­se­to­ro ni­je ni­ka­da pro­na­đe­no. Me­đu za­ro­blje­ni­ma je bio i sre­bre­nič­ki su­di­ja Slo­bo­dan Ilić. Nje­ga je, pre­ma sve­do­če­nju ne­kih Bo­šnja­ka, na okru­tan na­čin ubio lič­no Na­ser Orić. Tom zlo­či­nu, ka­že on, pret­ho­di­lo je ubi­stvo po­sla­ni­ka Go­ra­na Ze­ki­ća 8. ju­na 1992.

Po­vo­dom obe­le­ža­va­nja 32 go­di­ne od zlo­či­na u sre­bre­nič­kim i bra­tu­nač­kim se­li­ma, is­pred spo­me­ni­ka i ko­stur­ni­ce u se­lu Za­la­zje je slu­žen pa­ra­stos stra­da­li­ma na Pe­trov­dan i svim dru­gim srp­skim žr­tva­ma iz Od­bram­be­no-otadž­bin­skog ra­ta. Pret­hod­no je u sre­bre­nič­koj Cr­kvi Po­kro­va Pre­sve­te Bo­go­ro­di­ce slu­že­na li­tur­gi­ja, na­kon ko­je su čla­no­vi po­ro­di­ca stra­da­lih, za­jed­no s pred­stav­ni­ci­ma lo­kal­nih vla­sti, bo­ra­čih or­ga­ni­za­ci­ja i udru­že­nja i broj­nim gra­đa­ni­ma, po­se­ti­li srp­sko gro­blje u Bra­tuncu  i stra­ti­šta u Bi­lja­či i Sa­sa­ma.

Pred­sed­nik Skup­šti­ne Re­pu­blič­ke or­ga­ni­za­ci­je po­ro­di­ca za­ro­blje­nih i po­gi­nu­lih bo­ra­ca i ne­sta­lih ci­vi­la Bra­ni­mir Ko­jić iz­ja­vio je da je zlo­čin ko­ji je po­či­njen na Pe­trov­dan, kad je pet srp­skih po­ro­di­ca iz­gu­bi­lo po dva si­na i za ko­ji je bio osum­nji­čen Na­ser Orić, „pro­šao bez ka­zne”. A to, ka­že on, sa­mo po­tvr­đu­je da Sud BiH ne tre­ti­ra isto sve žr­tve.

- Dok god Na­ser Orić ne bu­de od­go­va­rao za ovaj zlo­čin, ov­de ne­će bi­ti mi­ra, mi­slim na mir u du­ši i sr­cu čla­no­va po­ro­di­ca žr­ta­va.

Autor: Politika / D. Stanisic