Hamas je takođe optužio Izrael da odugovlači da bi dobio na vremenu i osujetio sadašnju rundu pregovora

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je danas da joj posrednici još nisu dostavili najnovije informacije u vezi sa pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Hamas je takođe optužio Izrael da odugovlači da bi dobio na vremenu i osujetio sadašnju rundu pregovora, kao što se dešavalo i prilikom prethodnih rundi, preneo je Rojters.

Katarski i egipatski posrednici, uz podršku SAD, pojačali su napore ove sedmice da se zaključi sporazum o prekidu vatre koji ima za cilj okončanje rata u Pojasu Gaze i oslobađanje izraelskih talaca koje drži Hamas.

Predsednik SAD Džozef Bajden je krajem maja detaljno izneo predlog za prekid vatre u tri faze, oslobađanje talaca koje drži Hamas i palestinskih zatvorenika iz Izraela, povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze i obnovu enklave.

Hamas je prihvatio ključni deo američkog plana, odustajući od zahteva da se Izrael prvo obaveže na trajni prekid vatre pre potpisivanja sporazuma.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu insistira na tome da sporazum ne sme da spreči Izrael da nastavi borbe dok se ne ispune njegovi ratni ciljevi, odnosno potpuno uništenje Hamasa.

Autor: Tanjug