Nijedna država u svetu nije dala adekvatan odgovor na sve veću pojavu dronova

Ruska vojna industrija predložila je vojnom vrhu da uvede baražne balone u sistem PVO. Ovaj metod je korišćen tokom Drugog svetskog rata da se zaustavi nisko leteći neprijateljski avion koji pokušava da bombarduje položaje vojske.

Kako piše portal Global difens, baloni će se koristiti kao sredstvo za remećenje vazdušnog prostora u zoni rasporeda važnih objekata poput komandnih centara, aerodroma, bunkera za komunikaciju itd.

Prema pisanju portala Balkan sekjuriti netvork, poslednji put su ovakve slične odbrane masovno korišćene u sistemu PVO zemlje u određeno vreme prošlog veka kada još uvek nije bilo dovoljno borbenih aviona i protivvazdušne artiljerije.

Kako navodi portal, masovna upotreba dronova i zalutale municije na savremenom ratištu uslovila je zaokret ka nekonvencionalnim rešenjima koja mogu odmah da daju rezultate, bilo da je reč o novom i sofisticiranom ili zastarelom, ali isprobanom receptu.

Činjenica je da još nijedna država u svetu nije dala adekvatan odgovor na sve veću pojavu dronova. Zanimljivo je da i ruska i ukrajinska strana izveštavaju da svakodnevno obaraju neverovatnu količinu bespilotnih letelica, a šteta koju nanose ukazuje da je njihovo blagovremeno otkrivanje, praćenje i uništavanje i dalje unutar statističke greške.

S tim u vezi, obe zaraćene strane se okreću dostupnim rešenjima, bilo da se radi o balonima sa čeličnim sajlama za sprečavanje prolaska bespilotnih letelica u slučaju Rusije ili o razmeštanju jurišnih letelica tipa Jak-52 u ulozi kvazilovac da obori one male ciljeve koji nanose ogromnu štetu vojnoj opremi, u slučaju Ukrajine, ističe portal.

Ruska ideja za uvođenje (tačnije povratak) u upotrebu balona sa preprekama naziva se Sistem barijera i podrazumeva raspoređivanje odgovarajućeg broja vazdušnih brodova u zoni branjenog cilja koji bi bili povezani sredstva od nekoliko čeličnih „užadi“, koja bi sprečila prolaz dronova i drugih vrsta letelica.

Autor: redportal.rs