Telо pronađenо na nadmorskoj visini od 5.200 metara

Peruanske vlasti pronašle su mumificirano telo Amerikanca koji je umro prie 22 godine dok je pokušavao da se popne na najvišu planinu Perua, saopštila je policija te zemlje.

Amerikanac je poginuo zajedno sa još dvojicom planinara iste nacionalnosti, nakon što su trojica zarobljeni u snežnoj lavini. Tela poginulih pronađena su na nadmorskoj visini od 5.200 metara, na planini Huaskaran.

Među predmetima koji su omogućili brzu identifikaciju bila je i vozačka dozvola koja ukazuje da Stampfle živi u Činu, gradu u okrugu San Bernardino u Kaliforniji.

Led koji je prekrivao mumificirano telo sačuvao je odeću penjača, pojas, užad i čizme su ostali u dobrom stanju. Tim koji je pronašao Stumpfleovo telo bio je sastavljen od policije iz Odeljenja za gorsko spasavanje i kompanije koja nudi vodiče za penjanje po snežnim planinama.

Posmrtni ostaci su odneti u grad Jungaj, u regionu Ankaš. Stampfle je nestao 24. juna 2002. u lavini zajedno sa svojim prijateljima Metjuom Ričardsonom (40) i Stivom Erskinom (51).

Nakon smrti, pronađeno je samo Erskinovo telo, a Ričardsonovo telo tek treba da bude pronađeno. Huaskaran je vrh koji posećuju planinari iz celog sveta i nalazi se unutar Kordiljera Blanke.

Klimatske promene pogodile su planinski venac, gde se prema zvaničnim podacima 27% njegovog ledenog pokrivača otopilo za skoro 50 godina. Prema navodima vlasti, vrhunac sezone za penjače u Kordiljeri Blanci je između maja i septembra.

Vlasti su u maju pronašle telo Izraelca koji je prijavljen kao nestao, dok je u junu jedan Italijan poginuo pokušavajući da se popne na drugu planinu prekrivenu snegom u istom lancu.

Autor: redportal.rs