Protesti u Barseloni protiv masovnog turizma

Demonstranti u Barseloni prskali su turiste iz pištolja na vodu, na protestu protiv masovnog turizma u popularnoj gradskoj četvrti Las Ramblas.

Policija je procenila da je na jučerašnjem protestu učestvovalo oko 2.800 ljudi, dok organizatori tvrde da ih je bilo oko 20.000. Demonstranti su nosili transparent "Dosta! Hajde da ograničimo turizam", a bilo je i verbalnih sukoba koji su brzo okončani, preneo je El Pais.

- Građani direktno trpe posledice turizma poskupljenjem života, kirije, pritiskom na javne službe i gubitkom lokalnog identiteta grada - naveli su organizatori demonstracija koji su tražili da se smanji broj letova na aerodromu, zatvore terminali za krstarenje u luci i ukine smeštaj turista u hotelima i stanovima.

U Barseloni, prema podacima iz 2019. godine, 17,3 miliona posetilaca noće u gradu i još 10,5 miliona noći izvan grada, ali dan provode na ulicama Barselone.

Zbog turista deo pejsaža Barselone se izmenio, od prodavnica do turističkih apartmana, pri čemu postoji nelagodnost zbog problema suživota sa stanovnicima pojedinih kvartova.

S druge strane, privrednici i Gradska skupština podsećaju da turizam donosi 14 odsto gradskog BDP i više od 150.000 radnih mesta. Oko 400 ljudi demonstriralo je i u Đironi pod istim sloganom

Autor: redportal.rs