Nole je govorio o problemima sa kojima se teniseri danas suočavaju

Srpski teniser Novak Đoković iskoristio je priliku da nakon svoje pobede na Vimbldonu, na konferenciji za medije upozori na teško stanje u svetu tenisa.

Nole je govorio o problemima sa kojima se teniseri danas suočavaju. Prethodno, Nole je rekao da bi tenis trebalo da se ugleda na Formulu 1 i tako privuče mlađu publiku širom sveta.

- Što se tiče inovacija u našem sportu... osim grend slemova, moramo da smislimo kako da privučemo mladu publiku. Tenis je sa jedne strane na dobrom mestu, ali u isto vreme, kada pogledamo Formulu 1 na primer i šta su uradili u smislu marketinga, u smislu rasta sporta, u smislu trka oko sveta i koliko su popularni... Mislim da treba da uradimo bolji posao na našim turnejama. Grend slemovi će uvek biti dobri. Ali mislim da naše turneje moraju biti bolje. Imamo sreće što smo istorijski veoma globalni sport. Ali mislim da je jedno od studija koje je PTPA uradio pre tri ili četiri godine pokazalo da je tenis treći ili četvrti najgledaniji sport na svetu zajedno sa kriketom. Broj 1 je fudbal ili 'soker' kako ga zovu u SAD. Druga je košarka. Onda su tenis i kriket. Ali tenis je broj devet ili deset na listi svih sportova u smislu korišćenja njegove popularnosti, komercijalizacije ili kapitalizacije. Mislim da postoji ogroman prostor za rast - rekao je Novak, piše Mondo.

Srpski teniser je ovom prilikom pokazao da misli o svim teniserima, pa je povodom toga rekao:

- Prilično smo podeljeni kao sport. Ima dosta stvari koje treba da zajedno sagledamo i pokušamo da poboljšamo. Moramo da povećamo broj igrača koji žive od ovog sporta. Vrlo retko vidim u medijima da pišete o tome da imate samo 350 do 400 igrača i muškaraca, žena, singlova, parova koji žive od ovog sporta na ovoj planeti. To je duboko zabrinjavajuće za mene. Da, pričamo o tome da pobednik grend slemova osvoji ovo ili ono. Fokus je uvek na glavnoj nagradi, ali šta je sa osnovnim nivoom? Još uvek radimo veoma loš posao tamo... Veoma loš posao. Tenis je veoma globalan sport i vole ga milioni dece koja uzimaju reket, žele da igraju, ali mi ga ne činimo dostupnim. Mi ga ne činimo pristupačnim za njih. Naročito u zemljama poput moje koje nemaju jaku federaciju, koje nemaju grend slem ili istoriju ili velike budžete. Tako da mislim da svi zajedno moramo da se okupimo ili da stvorimo novu osnovu, kamen temeljac onoga što je tenis zaista.

Autor: mondo.rs / redportal.rs