Proizvodi bez šećera nisu uvek dobra alternativa ☝️

DIET proizvodi često se promovišu kao zdravija alternativa za one koji žele da smanje unos kalorija i šećera. Međutim, za ljude sa problemima sa varenjem, kao što su oni sa sindromom iritabilnih creva (IBS), ovi proizvodi mogu biti problematični.

Umesto šećera, DIET proizvodi često sadrže zamene poput maltitola, sorbitola i drugih šećernih alkohola. Iako su ovi zaslađivači niskokalorični i ne utiču na nivo šećera u krvi kao običan šećer, mogu izazvati ozbiljne digestivne probleme kod nekih ljudi. Šećerni alkoholi su poznati po tome što se ne apsorbuju potpuno u tankom crevu, što znači da veća količina ovih supstanci dospeva u debelo crevo, gde ih bakterije fermentišu. Ovaj proces može dovesti do nadimanja, gasova, grčeva i dijareje.

Za osobe sa sindromom iritabilnih creva, ovi simptomi mogu biti posebno izraženi. Iritabilna creva su osetljiva na fermentaciju šećernih alkohola, što znači da konzumacija dijetalnih proizvoda može pogoršati simptome ovog stanja. Umesto toga, preporučuje se pažljiv izbor namirnica i izbegavanje proizvoda koji sadrže maltitol, sorbitol i slične zaslađivače.

Uzimajući u obzir ove informacije, osobe sa problemima sa varenjem treba da budu oprezne pri izboru dijatalnih proizvoda i da se konsultuju sa svojim lekarom ili nutricionistom kako bi pronašli najbolje rešenje za svoje zdravstvene potrebe.

Autor: Balša Stupar