Govorio o problemima sa Republikom Severnom Makedonijom nakon dolaska nove vlade

Predsednik Bugarske Rumen Radev je na radnom sastanku sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom u Atini razgovarao o trenutnom intenziviranju rada na strateškim bilateralnim planovima, ali i o problemima sa Republikom Severnom Makedonijom nakon dolaska nove vlade.

Povodom poziva Skoplja da se promeni Sporazum o prijateljstvu i dobrosusedstvu sa Bugarskom, bugarski predsednik Radev je rekao:

Nažalost, državni vrh Severne Makedonije očigledno nije spreman za tu poziciju. Neophodno je poznavati međunarodno pravo. Kada se potpiše međunarodni sporazum, moraju ga primeniti sve uzastopne vlade, a ne revidirati.

Šef bugarske države je dodao da je neophodno i poznavanje statistike, jer sada 120.000 Makedonaca ima bugarsko državljanstvo, sa dokumentovanim bugarskim poreklom.

Radev je na brifingu za novinare objasnio da je važan strateški projekat za Grčku i Albaniju terminal za tečni prirodni gas u Aleksandrupoliju, koji bi trebalo da bude pušten u rad najkasnije do oktobra.

- Terminal i dalje ima tehničkih problema, koji se rešavaju. U projektu učestvuje Bugarska, koja je dobila 20% - podsetio je Radev.

Autor: redportal.rs