Prema pres-službi 235. garnizonskog suda, Gorodilov osumnjičen za prevaru u iznosu od najmanje milion rubalja

Ruski sud uhapsio je na dva meseca komandanta 83. vazdušno-jurišne brigade ruske armije pukovnika Artema Gorodilova, javljaju ruske novinske agencije.

Prema pisanju novinara Njujork tajmsa, Gorodilov je bio umešan u masakr civila u selu Buča kod Kijeva u proleće 2022. godine. Prema pres-službi 235. garnizonskog suda, Gorodilov je osumnjičen za prevaru u iznosu od najmanje milion rubalja i preti mu kazna do 10 godina zatvora.

Nema informacija za koje radnje se Gradilov tereti. Takođe nije poznato da li je Gorodilov priznao optužbe. Suđenje je održano iza zatvorenih vrata. Prema listu Komersant, koji je izvestio o hapšenju Gorodilova, pukovnik se nalazi na američkoj listi sankcija.

U decembru 2022, Njujork tajmsa je objavio opsežnu istragu o ubistvima u Buči, u kojoj se više puta pominje Horodilovo ime.

Prema pisanju novinara lista, Gorodilov je komandovao 234. vazdušno-jurišnim pukom, koji je učestvovao u ubijanju civila u Buči. Nakon povlačenja ruskih snaga iz Buče, Gorodilov, koji je imao čin potpukovnika, unapređen je u pukovnika, piše NIT.

Najmanje 500 stanovnika poginulo je tokom ruske okupacije Buče. Prema brojnim svedočenjima zapadnih novinara i organizacija za ljudska prava, većinu su streljali ruski vojnici.

Autor: redportal.rs