Iako je po zanimanju bio lekar, Jovan Jovanović Zmaj je 50 godina uređivao i objavljivao razne časopise

Kao I većina Srba iz tog vremena u Vojvodini, veliki značaj pridavao je Majskoj skupÅ”tini, odrzanoj 1848. godine.

Jovan Jovanović Zmaj rođen je 24. novembra 1833. godine u Novom Sadu. Odrastao je u staroj i uglednoj porodici, a roditelji su mu bili Marija Gavanski i Pavle Jovanović, koji je bio gradonačelnik Novog Sada.

Već u ranom đetinjstvu Jovanović se zainteresovao za srpske narodne pesme koje su mu recitovane. U to vreme je čak i sam počeo da sastavlja pesmice.

Iako je po zanimanju bio lekar, Jovan Jovanović Zmaj je 50 godina uređivao i objavljivao dečje, književne i političke časopise.

Foto: Wikipedia.org

Tokom studija medicine radio je i kao nadzornik zadužbine Tekelijanuma i izdavao satirični list Zmaj. Tako je i stekao svoj nadimak.

Nadimak

Čika Jova Zmaj, svoj poznati nadimak dobio je slučajno. Kao i većina Srba iz tog vremena u Vojvodini, veliki značaj pridavao je Majskoj skupÅ”tini, odrzanoj 1848. godine.

Foto: Facebook.com/Ljubica Cuca Sokić

Na tom skupu u Sremskim Karlovcima Srbi su proglasili autonomno Srpsko vojvodstvo (Srpsku Vojvodinu), Å”to je u ono vreme bio događaj od velikog političkog i druÅ”tvenog značaja.

U njegovu čast čika Jova je pored svog imena uvek dopisivao 3. maj (datum održavanja SkupŔtine).

Jednom se dogodilo da je u potpisu izostavio tačku posle broja tri, pa je treći dan maja postao - Zmaj!

Zahvaljujući ovoj maloj omaÅ”ci, Jovanović je dobio nadimak po kome je i danas najprepoznatljiviji. Nadimak je poslužio i kao nadahnuće za ime njegovog čuvenog satiričnog časopisa, a mesto gde je umro, Sremska Kamenica, jedno vreme nosilo je pridev Zmajeva.

Obrazovanje

Osnovnu Å”kolu pohađao je u Novom Sadu, a srednju u Bratislavi. Nakon toga odlazi na studije prava u tadaÅ”nju PeÅ”tu, Beč i Prag.

Foto: adistantprospect.com/javno vlasniŔtvo

Studiranje prava je zapravo bio želja njegovog oca, ali je viŔe bio naklonjen medicini i fizici. 1860. godine je zavrŔio studije prava, a 1870. godine je diplomirao medicinu u PeŔti.

Ono po čemu je Jovanović bio posebno poznat su zbirke pesama za decu koje govore o srećnoj porodici i životnim problemima na koje je želeo da pripremi decu jednostavnim i poučnim stihovima. Ukupno je napisao viÅ”e od četiri stotine dečijih pesama, a inspirisan je ličnom tragedijom, odnosno smrću sopstvene dece.

Pod uticajem nemačkih romantičara i narodnog pesniÅ”tva pisao je i ljubavne pesme: "Snohvatice", "Đulići" i "Đulići uveoci".

Smrt dece

U Novom Sadu je 1861. godine upoznao svoju suprugu Ružu Ličanin, a ljubav i ispunjen porodični život poslužili su mu kao inspiracija za pisanje dela Đulići (tur. gĆ¼l - ruža). Nekoliko godina kasnije doživeo je porodičnu tragediju.

Prvo je umro njegov trogodiÅ”nji sin Mirko, a zatim i tromesečna ćerka Tijana. Jovan i njegova supruga potražili su utehu u sinu Savi, ali i on je preminuo nedelju dana kasnije.

Njihovo četvrto dete, sin Jug, umro je na porođaju. Posle rođenja petog deteta, ćerke Smilje, umire i Jovanova supruga Ruža. Jovanu je ostala samo ćerka Smilja, ali je posle dve godine i ona umrla od tuberkuloze. Na osnovu ove lične tragedije napisao je zbirku elegičnih pesama Đulići uveoci.

Preminuo je 3. juna 1904. godine u Srijemskoj Kamenici, mestu koje se po njemu jedno vreme zvalo Zmajeva Kamenica.

Autor: nportal.rs