I druga neobična pravila lepog ponašanja u prošlosti 😲

Gledajući iz ugla savremenog čoveka, mnogi običaji i način života nam deluju čudno ili potpuno neverovatno, te samim tim i zanimljivo. Verujemo da će vam tako izgledati i ovih nekoliko pravila koja su se smatrala pravilima lepog ponašanja, ali i potvrdom zdravog psihičkog stanja. Videćete i zašto!

1. Na večeru nosite sopstveni pribor za jelo

Tokom vladavine Tjudorovih u Engleskoj, na večeru je bilo obavezno nositi svoju kašiku i nož. Ovo se nije odnosilo samo na kuće bogataša, već je bilo uvreženo pravilo.

2. Na fotografijama pravite ozbiljan izraz lica

Istoričari smatraju da je ovo pravilo nastalo iz više razloga. Jedni razlog traže u lošoj higijeni zuba. Ljudi su imali ružne zube, te nisu želeli da ih pokazuju. Drugi smatraju da su se smeh i široki osmesi povezivali sa ludilom, te su izbegavali smeh.

3. Ruke brišite o stolnjak

U prvo vreme stolnjaci su bili deo dekoracije na stolovima više klase. Kasnije su postali jedna velika salveta kojom su se služili svi okupljeni.

4. Ne grlite i ne ljubite decu

Do sredine 20. veka knjige o roditeljstvu su roditeljima savetovale da ignorišu dečji plač. Smatralo se da nije prikladno da dete bude razmaženo. Samim tim je neprihvatljivo bilo grliti i ljubiti decu. Tome treba dodati da se ne treba igrati sa detetom mlađim od 6 meseci.

5. Ne stavljajte rukavice na ulici

Tokom 19. veka, smatralo se da je uređivanje odeće ili čak stavljanje rukavica na ulici sramotno. Zbog toga je trebalo sve proveriti nekoliko puta pre izlaska u javonst.

6. Ako ste vereni, ne smete ostajati sami

Par koji je veren nije smeo izlaziti bez pratnje ili međusobno šaputati, kako bi se izbegao podsmeh ili ogovaranje. Takođe, neprikladno je bilo i držanje za ruke.

7. Dama je smela da skine svoj korset na samo 1 sat nedeljno

Prava dama je svoja leđa uvek držala pravo, bez obzira na to da li stoji ili sedi. Verovalo se da bez toga ženski organi ne mogu da podnesu teret.

8. Antički Grci su jeli ležeći

Ovo se odnosilo samo na višu klasu. Na ovaj način su pokazivali svoje bogatsvo.

Autor: redportal.rs