Arheolozi su još uvek u procesu iskopavanja grobnice kako bi saznali više o njenim drevnim stanovnicima

Arheolozi u Panami otkrili su grobnicu pre-Hispanskog poglavice čija pogrebna ponuda uključuje raskošne zlatne predmete i minđuše od kitovih zuba. Datirano oko 750. godine nove ere, odrasli muškarac sahranjen u grobu je verovatno bio pripadnik visokog statusa drevne kulture Gran Kokle, koja je bila poznata po izradi zlata u pretkolumbovsko doba.

Foto: Ministry of Culture of Panama/Ministry of Culture of Panama

Sahrana je otkrivena u okviru nekropole poznate kao arheološki park El Kanjo, gde su ranije pronađene druge grobnice, kao i kameni monoliti i drvene ceremonijalne strukture. Prema panamskom ministarstvu kulture, lokacija je bila u upotrebi između otprilike 700. i 1000. godine nove ere i već je dala niz više sahrana, od kojih svaka sadrži između 8 i 32 tela koja pripadaju elitama i pojedincima nižeg ranga koji su bili žrtvovani da bi pratili svoje pretpostavljene u zagrobnom životu.

Foto: Ministry of Culture of Panama/Ministry of Culture of Panama

Trenutno je nejasno koliko je ljudi sahranjeno u novootkrivenom grobu, iako su arheolozi potvrdili da je lord Kokle sahranjen licem nadole na telo žene, kao što je bilo uobičajeno za ovo društvo. Pored ostataka, istraživači su otkrili veliki broj keramičkih artefakata, kao i zlatnih komada ogromne novčane i istorijske vrednosti.

Među ovim pogrebnim predmetima bilo je 5 zlatnih sanduka, 2 pojasa od zlatnih perli, 2 naušnice u obliku čoveka (jedna muška i jedna ženska), još jedna minđuša u obliku krokodila i niz kružnih zlatnih ploča. U grobnici je takođe pronađeno još 5 minđuša od kitovih zuba, kao i narukvice i odeća ukrašena psećim zubima.

Foto: Ministry of Culture of Panama/Ministry of Culture of Panama

Ostali predmeti sahranjeni sa poglavicom uključuju niz koštanih svirala, 2 zvečke i ogrlicu od perli. Arheolozi su još uvek u procesu iskopavanja grobnice kako bi saznali više o njenim drevnim stanovnicima.

Kultura Gran Kokle je poznata po svojim vešto stvorenim zlatnim artefaktima.

Autor: redportal.rs