Bio je pripadnik Prve gardijske motorizovane brigade Generalštaba Vojske Republike Srpske, koji su činili mahom mladi regruti

Boško Novaković (1976-1995) je rođen je 9. februara 1976. godine u Krnjeušu u Bosanskom Petrovcu. Poginuo je 15. aprila 1995. godine na Treskavici, kao jedan je od najmlađih poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

Boško je u novembru 1994. godine otišao na odsluženje vojnog roka u Kalinovik. Bio je pripadnik Prve gardijske motorizovane brigade Generalštaba Vojske Republike Srpske, koji su činili mahom mladi regruti, stari tek 18 i 19 godina iz cele Srpske.

Garda je formirana na Bogojavljenje 1993. godine odlukom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a najveći dio Odbrambeno-otadžbinskog rata gardisti su branili širi rejon Treskavice i Trnova.

Tog kobnog 15. aprila 1995. godine, gardisti su se nalazili na položaju na Treskavici, na vrhu Pašine planine. U ranim jutarnjim časovima, neočekivano i po mećavi, neprijatelj je došao iza leđa položajima na kojima su se nalazili gardisti.

Pripadnici tzv. ABiH bacili su ručnu bombu na jednu od baraka u kojoj su se nalazili srpski vojnici i tom prilikom je stradalo deset boraca, a među njima i Boško. Iz druge barake gardisti su počeli da pružaju otpor, i njih petnaest je zaustavilo višestruko brojnijeg neprijatelja, preko 100 pripadnika tzv ABiH.

U toj borbi život su izgubila još dvojica gardista, ukupno njih 12. Petnaesti april upisan je kao najtužniji dan u istoriji ove brigade, a grobovi 12 mladića, čiji su životi ugašeni taj dan, nalaze se od Šekovića do Bosanskog Petrovca.

Autor: redportal.rs