Prelep prsten pronađen je u grobu Ebucije Kvarte, žene višeg staleža koja je živela u 1. veku n. e.

Kao što smo i ranije pisali u mnogim osvrtima na ljudsku prošlost, savremen čovek često misli da su mnoge stvari koje su nam danas dostupne bile nedostupne našim precima, što nije baš uvek slučaj.

Jedan od primera kako su i naši preci mogli da poseduju stvari koje bi i danas izgledale lepo i moderno, predstavlja i prsten koji je pronađen u grobnici Grotaferata u blizini RIma.

Naime, ovakj prsten ima efekat koji bismo danas nazvali hologramskim, budući da je moguće videti ljudsko lice u tri dimenzije iza ćilibarske površine. Ovaj neobičan deo nakita izrađen je u 1. veku nove ere, a pripadao je izvesnoj Ebuciji Kvarti (Aebutia Quarta), koja je po svemu sudeći bila žena višeg staleža.

Foto: Facebook.com/Did you know that?

Nažalost, priča vezana za sam prsten nije baš srećna. Na osnovu svih otkrića, došlo se do zaključka da je u prsten ugraviran lik njenog sina, Titusa Karvilija Gemeloa (Titus Carvilius Gemello), koji je preminuo u 18. godini. 😢

Po svemu sudeći, majka nije mogla da preboli njegovu smrt, pa je naložila zlatarima da naprave ovakav prsten, koji je, eto, doživeo da vidi i 21. vek.

Autor: redportal.rs