ČKALJA: Mi smo iz vojničkih bluza došli da radimo svoje poslove i radili smo i stvarali smo

Na prostoru bivše Jugoslavije ne postoji čovek koji nije znao za glumca Miodraga Petrovića Čkalju.

Glumac i humorista Miodrag Petrović Čkalja rođen je 1. aprila 1924. u Kruševcu. Rođen je u porodici Čedomira i Hristine Petrović. U rodnom gadu završio je gimnaziju, a glumom se bavio upravo tu, u dramskoj sekciji. Nadimak Čkalja dobija je kao dete. Nadimak mu je dao školski drug Jeftić

Bio je oženjen, imao je sina glumca Čedomira Petrovića i unuku glumicu Jovanu Petrović. Od nagrada i priznanja osvojio je: Zlatnog ćurana u Jagodini, Nušićevu nagradu, Sterijinu nagradu i Veljkovu povelju.

Preminuo je u Beogradu 20. oktobra 2003.

Odigrao je brojne uloge, poput Vrućeg vetra do Kamiondžija i Boljeg života.

Gostujući kod voditeljke Mire Adanje Polak na RTV Beograd u novogodišnjoj emisiji dotakli su se i humora i pitanja kada je bio svestan svoje popularnosti on je odgovorio:

- Mi smo ta prva posleratna generacija koja je stvarala ovaj humor koji danas svet voli i hoće da gleda. Mi smo takoreći iz vojničkih bluza došli da radimo svoje poslove i radili smo i stvarali smo, znate kako je to već išlo. Prvo je išlo Veselo veče, posle televizija, kad smo bili svesni da smo postali popularni mi smo već bili umorni.

IZVOR: YT / Aca 81

Autor: Redportal.rs