Slavimo Svetog Prorok Zaharija i Svetu Pravednu Jelisavetu.

Otac Svetog Jovana Preteče, Zaharija, bio je načalnik sveštenika iz roda Avijeva, koje je držao 8. sredu služenja u hramu u Jerusalimu. Žena mu se zvala Jelisaveta i bila je kći Sovije, sestre Svete Ane, majke Svete Bogorodice.

Foto: Radio Svetigora/Radio Svetigora

U vreme detoubice, cara Iroda, Zahariji se u oltaru javio anđeo Božji, od koga se Zaharija uplašio. A anđeo mu je tada rekao: "Ne boj se, Zaharija".

Anđeo je zatim objavio Zahariji, da će mu žena Jelisaveta roditi sina, prema njihovim molitvama. Oni su bili oboje stari, i Zaharija i Jelisaveta. Zaharija nije mogao da veruje rečima nebeskog vesnika i posumnjao je, a anđeo mu je rekao: "Ja sam Gavril što stojim pred Bogom".

Nakon toga je Zaharija onemeo, i nije progovorio sve dok mu se sin nije rodio, i dok on ne napisa na daščici: "Jovan mu je ime".

Tada mu se otvoriše usta i on veliča Boga.

Po rođenju Gospoda Isusa Hrista, car Irod naredi da se poseku sva deca u Vitlejemu, pa je poslao i vojsku da ubiju Zaharijinog sina.

Videvši vojnike, majka Jelisaveta je uzela dete u ruke i krenula u beg. Bežali su po kamenitim i pustim mestima, a kada je ponovo videla vojnike, gde je gone, ona povika gori: "Goro Božja, primi mater s detetom!". Tada se otvori stena i sakri u sebi majku i dete.

Razjareni Irod tada naredi da se poseče Zaharija pred oltarom, što vojnici i učiniše.

Krv Zaharijina prosula se po mermeru i stvrdnula se kao kamen, i ostala tako kao svedočanstvo zločina Irodovih. A tamo gde se sakrila Jelisaveta sa Jovanom otvorila se pećina, i voda je protekla i rodna palma je izrasla Božjom silom. Nakon 40 dana od smrti Zaharije upokojila se i blažena Jelisaveta. Mladi Jovan je ostao u pustinji, hranjen od strane anđela i čuvan Božjim Promislom do onog dana kada je trebalo da se javi na Jordanu.

Danas izgovorite ovu molitvu 👇

Obučen u svešteničke odežde, premudri, po zakonu Božijem žrtve paljenice si blagougodno prinosio, proroče Zaharije, i bio si svećnjak i svedok tajni. Znamenja blagodati u tebi si nosio, svemudri, i mačem si bio ubijen u hramu Božijem, Hristov proroče, sa Pretečom moli da se spasu duše naše.

IZVOR: YT / kakvesutimislitakavtijezivot

Autor: Redportal.rs