Praistorijske pećinske slike u Španiji pokazuju da su neandertalci umetnici

Neandertalci su možda bili bliži našoj vrsti praistorijskog modernog čoveka nego što se ranije verovalo nakon što su pećinske slike pronađene u Španiji pokazale da vole umetnost, rekao je u nedelju jedan od autora novog naučnog izveštaja.

Crveni oker pigment otkriven na stalagmitima u pećinama Ardales, u blizini Malage u južnoj Španiji, stvorili su neandertalci pre oko 65.000 godina, čineći ih verovatno prvim umetnicima na zemlji, prema studiji objavljenoj u Zborniku Nacionalne akademije nauka.

Savremeni ljudi nisu nastanjivali Evropu u vreme nastanka pećinskih slika. Nova otkrića dodaju sve veće dokaze da neandertalci, čija je loza izumrla pre otprilike 40.000 godina, nisu bili sofisticirani rođaci homo sapiensa kakvi su ih dugo prikazivali.

Pigmenti su napravljeni u pećinama u različito vreme u razmaku od 15.000 do 20.000 godina, pokazalo je istraživanje, i odbacilo je raniju sugestiju da su rezultat prirodnog oksidnog toka, a ne da ih je napravio čovek.

Joao Zilhao, jedan od autora studije PNAS, rekao je da su tehnike datiranja pokazale da su neandertalci nanosili oker na stalagmite, verovatno kao deo rituala.

- Važnost je u tome što menja naš stav prema neandertalcima. Oni su bili bliži ljudima. Nedavna istraživanja su pokazala da su im se sviđali predmeti, da su se parili sa ljudima i sada možemo pokazati da su slikali pećine poput nas - rekao je on.

Zidne slike koje su napravili praistorijski moderni ljudi, poput onih pronađenih u pećini Chauvet-Pont d'Arc u Francuskoj, stare su više od 30.000 godina.

Autor: redportal.rs

#Neandertalci

#pečinska umetnost

#slike