Jedan od najvećih sisara koji su ikada hodali kopnom

Jedna od najvećih kopnenih životinja svih vremena nastanjivala je teritoriju između današnje Tibetanske visoravni i Pakistana pre više od 25 miliona godina, potvrdili su očuvani fosili džinovskog nosoroga.

Pre 26,5 miliona godina, delovi regiona u kome su fosili pronađeni bili su prožeti vlažnim šumama, pružajući utočište jednom od najvećih sisara koji su ikada hodali kopnom. Novootkriveno stvorenje, predstavljeno u naučnom časopisu Commucation Biology, izumrli je rođak današnjeg nosoroga. 

Kolosalna životinja bila je teška do 24 tone, što je četiri puta više od današnjih afričkih slonova, a samo njena lobanja bila je dugačka više od metra.To je najnovija poznata vrsta u grupi džinovskih nosoroga bez rogova koji su živeli širom centralne Azije u periodu od pre 50 miliona godina do pre 23 miliona godina.

Inače, P. linxiaense, kako je nosorog nazvan, i njegovi srodnici poznati su po ogromnim dimenzijama. Smatra se da je prosečna odrasla jedinka bila viša od 5 metara do ramena i da je imala vrat dug oko 2 metra. Poređenja radi, današnje žirafe su visoke nepunih 6 metara.

Zahvaljujući položaju, pronađeni fosili, uključuju očuvanu kompletnu lobanju i kičmene pršljenove, i velika su pomoć "u popunjavanju porodičnog stabla životinja paraceraterijuma". Fosili ovih životinja su retki i često fragmentirani, što otežava prikazivanje evolucije i širenja roda. Smatra se da im je dugogodišnje stanište grupe bila Centralna Azija, ali prva vrsta paraceraterijuma živela je u današnjem zapadnom Pakistanu.

Istraživači koje je vodio Tao Deng, paleontolog sisara sa kineskog Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kičmenjaka u Pekingu, sada su otkrili da je nova vrsta P. linxiaense bila usko povezana sa pakistanskim P. Butgiense, a to nagoveštava poreklo pakistanskog nosoroga.

Pronađeni fosili izvučeni su iz peščara centralnog kineskog basena Linkija. Pedesetih godina prošlog veka poljoprivrednici u tom području tvrdili su da su pronašli "zmajeve kosti". Jedno vreme su ti ostaci prodavani medicinskim kompanijama i korišćeni su kao sastojci tradicionalnih kineskih lekova.

Od osamdesetih godina prošlog veka, paleontolozi sa Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kičmenjaka proučavali su stene bazena Linkija i bogatstvo fosila iz tog područja. Nova otkrića sugerišu da su se džinovski nosorozi slobodno kretali hiljadama kilometara između Centralne Azije i indijskog potkontinenta pre 30–35 miliona godina.

Autor: redporatl.rs