Ljuba: Ona je imala sve

Ljuba Popović, poznati srpski i svetski umetnik, u intervjuu za Poets and Poetry govorio je o Jugoslaviji. Na pitanje:

Šta je, po Vama, značila i znači Jugoslavija?

Ljuba je odgovorio:

Jugoslavija je romantični san naših dedova i pradedova; geografski, ona je ucrtana kao najlepša zemlja na svetu. Ona ima sve, od reka i planina Srbije, do Jadranskog mora, crnogorskog krša, vojvođanske ravnice, lepote Zagreba, visokih belih vrhova Slovenije, ili neobičnog Ohridskog jezera. Naši stari bili su romantičari, voleli su prirodu, i želeli svuda gde stignu u tim okvirima da kažu - "naša zemlja".

Odgovorio je otkada je počela "degradacija Jugoslavije":

Za tu romantiku dao je svoj život i kralj Aleksandar, ubijen na dan mog rođenja 1934. godine. Postepeno, od toga dana počinje degradacija Jugoslavije. Ona se povećava sa opadanjem kulture, povećava sa nedostatkom pameti i svesti, tako da naša propast dolazi od nas samih. Godine rata i okupacije to potvrđuju. Međutim, to iskustvo rata nam ništa nije pomoglo. Mi nastavljamo uporno stopama nesloge i razdora, mržnje i primitivnih strasti.

Zaključio je pričom o razdoru:

Naš primitivizam je toliko jak da je pobedila mržnja, i ja sam pesimista u odnosu na budućnost Jugoslavije. Mislim da se poezija, ljubav, sloga, poštovanje bližnjih, ne mogu odjednom uliti u mozgove ljudi, kao što se pomoću levka sipa tečnost u flaše, jer naš razdor je kovan godinama u jednom nedemokratskom sistemu, lišenom kulture.

Autor: poetsandpoetry.wordpress.com / redportal.rs

#Ljuba Popović

#dede

#jugoslavija

#pradede

#san