Kreatori očekuju da će drveni materijal potpuno izgoreti kada uređaj ponovo uđe u atmosferu

Japanski istraživači su napravili prvi drveni satelit na svetu i kažu da će njihova mala letelica u obliku kocke biti lansirana na raketu Spejs Iks u septembru.

Svaka strana eksperimentalnog satelita koji su razvili naučnici sa Univerziteta Kjoto i kompanije za seču šuma Sumitomo Forestri je samo 10 centimetara.

Kreatori očekuju da će drveni materijal potpuno izgoreti kada uređaj ponovo uđe u atmosferu – potencijalno pružajući način da se izbegne stvaranje metalnih čestica kada se satelit vrati na Zemlju.

Te metalne čestice mogle bi imati negativan uticaj na životnu sredinu i telekomunikacije, rekli su programeri kada su najavili završetak izgradnje satelita.

- Sateliti koji nisu napravljeni od metala trebalo bi da postanu praksa i, u stvari, nešto što je mejnstrim - rekao je Takao Doi, astronaut i profesor na Univerzitetu Kjoto.

Programeri planiraju da satelit, napravljen od drveta magnolije, nazvan LignoSat sledeće nedelje predaju svemirskoj agenciji JAKSA.

Biće lansiran u svemir raketom Spејs Iks iz Kenedi centra u septembru, na putu za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). Odatle će satelit biti lansiran iz japanskog MMS eksperimentalnog modula kako bi se testirala njegova snaga i izdržljivost.

- Podaci će biti poslati sa satelita istraživačima koji mogu da provere da li satelit može da izdrži velike promene temperature - rekla je portparolka kompanije za seču šuma Sumitomo Forestri.

Autor: redportal.rs