Na spisku zemalja je i Srbija sa Stelantisovim pogonom u Kragujevcu 🚗

U Evropskoj uniji, Srbiji, Turskoj i Velikoj Britaniji godišnje se proizvede gotovo 16,4 miliona automobila u 104 fabrike, pokazuju podaci Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA), piše portal Nezavisne.

Statistika ACEA na osnovu brojeva iz 2022. godine obuhvatila je 27 članica EU, kao i Srbiju, Tursku i Veliku Britaniju. Srbija je sa 1 fabrikom, Stelantisovim pogonom u Kragujevcu, u grupi sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Finskom i Poljskom.

Od ukupno 20 zemalja u kojima se proizvode vozila, najviše fabrika i dalje ime Nemačka - 24. Slijede Velika Britanija sa 19, Francuska sa 12, pa Italija i Španija sa 9, odnosno 8, piše portal Motor1.com, prenosi Autoblog.rs.

Po 4 proizvođača imaju svoje pogone u Češkoj, Slovačkoj i Turskoj a po 3 fabrike su u Belgiji i Mađarskoj. Po 2 fabrike su izgrađane u Holandiji, Portugalu, Švedskoj i Rumuniji.

U nemačkim fabrikama se pretežno proizvode automobili koji su izvorno nemački brendovi, i to BMV, Volkswagen, Audi i Mercedes Benz, ali i Škoda i Opel, ali postoje i pogoni za proizvodnju Fordovih i Stelantisovih automobila i 1 fabrika Teslinih električnih vozila kod Berlina.

Međutim, i deo tih marki sada pripada multinacionalnim kompanijama, na primer Opel, čije je sedište i dalje u Njemačkoj, ali je dio Stelantisa.

Slično je i u ostalim većim evropskim zemljama u kojima dominiraju domaće marke. Za razliku od toga, u Češkoj, Slovačkoj, Turskoj, proizvode se i automobili marki Hjundai, Tojota, Kia, a u Mađarskoj Suzuki. Hrvatska ima fabriku svog proizvođača, Rimac grupe.

Kada je reč o proizvođačima, najviše pogona za proizvodnju automobila u Evropi imaju nemački Volkswagen i multinacionalna grupa Stelantis, koja se vodi kao holandska kompanija, a nastala je spajanjem Fiata-Chryslera i francuskog koncerna PSA. Ta 2 koncerna imaju po 20 fabrika za proizvodnju automobila u Evropi.

Slede Reno sa 8, BMV sa 6 i Tojota sa 5.

Autor: Nezavisne.com