Srbi željno očekuju najpoznatiju aplikaciju za prevoz

Spekulacije da kompanija Uber planira da uđe na naše tržište opet su postale aktuelne posle protumačenih reči direktorke filijale te kompanije u jednoj od država regiona, a koja je rekla da Uber konstantno evaluira nove lokacije na kojima može da nastupa i da - istražuje tržišta.

- Raduju nas rezultati koji pokazuju kako je Uber prošlu godinu zaključio s 1,9 milijardi dolara neto dobiti čime je tržišna vrednost kompanije porasla iznad 150 milijardi dolara. U poslovnim planovima za tekuću godinu Uber će i dalje primarno biti fokusiran na tržište Hrvatske na kojem posluje s najvećim udelom profitabilnosti u ukupnom prihodu kompanije. Konkretni planovi za širenje u druge zemlje regije tačnije na Srbiju, za sada ne postoje, no kontinuiirano pratimo nova tržišta i mogućnosti - izjavili su iz Ubera na upit Blic Biznisa.

Podsećamo, iako veliki broj građana Uber poistovećuje sa taksijem, osnovna razlika između ove dve opcije za prevoz putnika je što se Uber naručuje preko aplikacije, u kojoj se zakaže prevoz od jednog mesta na drugo. Plaća se kreditnom karticom, i ova aplikacija funkcioniše slično kao Car Go koji već posluje u našoj zemlji.

Kompanija Uber je prošle godine po prvi put od osnivanja 2009. poslovala sa dobitkom.

Inovativna kompanija Uber preko aplikacije spaja vozače sa onima kojima je potrebna vožnja. Iako nalikuje, nije reč o taksi usluzi i zakonski se drugačije reguliše njen rad – u zavisnosti od države u kojoj posluje.

Korisnik preko mape može da prati gde se vozač nalazi, a plaća se gotovinom, karticom ili uber kešom, u zavisnosti od toga o kojoj državi je reč.

Ono što je svakako pogodnost jeste procena cene vožnje pre poručivanja vozila.

Uber posluje u više od 10.000 gradova širom sveta, a u regionu može se koristiti u pojedinim gradovima u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji.

Najzastupljeniji je, očekivano, u Sjedinjenim Američkim Državama, budući da je reč o kompaniji čije je sedište u San Francisku. U mnogim gradovima Francuske, Italije, Španije i Nemačke takođe se može voziti Uberom.

Autor: blic.rs