Ilon tvrdi da umesto čovečanstvu, OpenAI pravi profit Majkrosoftu

Američki preduzetnik i milijarder Ilon Mask podneo je pred sudom u San Francisku tužbu protiv kalifornijske kompanije Open AI, njenih suosnivača Sema Altmana i Grega Brokmana i pridruženih entiteta, navodeći da su tuženi prekršili svoje ugovorne sporazume u kojima se navodi da će razvijati veštačku inteligenciju (AI) u korist čovečanstva.

Mask tvrdi da su ga Altman i Brokman u 2015. godini ubedili da pomogne u osnivanju i finansiranju tadašnjeg startapa Open AI i obećali da će to biti neprofitna organizacija fokusirana na suzbijanje konkurentske pretnje od Gugla, prenosi portal Teh kranč.

Ugovor o osnivanju zahtevao je da OpenAI svoju tehnologiju učini "slobodno dostupnom" javnosti, navodi se u tužbi. Open AI, kompanija koja stoji iza generativnog sistema veštačke inteligencije Čet Dži-Pi-Ti (ChatGPT), je uprkos tome prešla na profitni model poslovanja nakon sklapanja partnerstva sa Majkrosoftom, koji je u nju uložio oko 13 milijardi dolara.

- U stvarnosti, međutim, Open AI je pretvoren u de fakto filijalu najveće tehnološke kompanije na svetu, Majkrosofta - tvrdi tužba, dodajući da Open AI usavršava veštačku inteligenciju kako bi maksimalizovao profit za Majkrosoft, a ne da bi služio čovečanstvu.

Mask je, prema tužbi, u perodu od 2016. do septembra 2020. godine dao Open AI više od 44 miliona dolara i u nekoliko prvih godina kompanije bio njen najveći darodavac. Ilon Mask je napustio upravni odbor Open AI u 2018. godine i odbio da nakon odlaska prihvati udeo u kompaniji.

Autor: tanjug.rs