Ova letelica može da izdrži nuklearni udar

U sklopu američkih vazduhoplovnih snaga nalazi se specijalizovan avion sposoban da odoli nuklearnoj bombi.

Ukoliko kopno Sjedinjenih Američkih Država bude ugroženo, američki predsednik i drugi najviši vojni zvaničnici ukrcaće se u jedan od četiri aviona sudnjeg dana. Ovaj avion, sa svojim impresivnim karakteristikama i tehnologijom, predstavlja deo američkog sistema nacionalne odbrane.

Boing E-4B, poznat kao avion sudnjeg dana, američki visoko specijalizovan avion čija je svrha da u slučaju velike krize, kao što su nuklearni rat ili teroristički napad velikih razmera, spasi najvažnije ljude u Vašingtonu.

Dizajniran je da obezbedi komandno mesto u vazduhu američkom predsedniku, američkom sekretaru i visoko rangiranim vojnim zvaničnicima u slučaju izbijanja nuklearnog rata. Jedna od glavnih karakteristika Boinga E-4B je njegova sposobnost da ostane u vazduhu danima. Može da leti 12 sati uzastopno bez dopunjavanja goriva, a ima mogućnost dopunjavanja goriva tokom leta.

IZVOR: YT / US Defense News

Opremljen je naprednim sistemima, a posebno je značajna njegova otpornost na elektromagnetni puls proizveden nuklearnom eksplozijom. Iz tog razloga nema prozore, osim u kokpitu. U sebi ima i ugrađen sistem trenutnog prepoznavanja moguće opasnosti.

E-4B služi kao Nacionalni vazdušno-desantni operativni centar. U slučaju vanredne situacije kada je nacionalna bezbednost dovedena u pitanje, letelica služi kao komandni, kontrolni i komunikacioni centar za usmeravanje američkih snaga, izvršavanje hitnih ratnih naređenja i koordinaciju akcija civilnih vlasti.

Autor: nportal.rs